ТРИПОЛИ- Службеници српске амбасаде у Либији Слађана Станковић и Јовица Јањић отети су грешком – незванично сазнају „Новости“. Паравојна формација из Сабрате која је киднаповала ово двоје оптужила је Србију да је пре извесног времена ухапсила њихове чланове у нашој земљи. У замену за пуштање, траже њихово ослобађање.

 

sladjana-stankovic-facebook1-650x471

 

Ту, међутим, настаје заплет. У међувремену се сазнало да су ови Либијци, чије ослобађање траже киднапери, ухапшени – у Украјини!

 

Преговори са отмичарима непрекидно трају, јер наша земља улаже максималне напоре да, преко власти у Сабрати, увери киднапере да њихови људи нису заточени у Србији. У преговоре сваког часа треба да се укључе и друге обавештајне службе које делују у Либији. Очекује се и помоћ од Русије и Украјине, како би истина избила на видело.

 

«Наши оперативци и секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић су на лицу места и разговарају са Већем безбедности у Сабрати, али и с либијским властима – каже извор. – Либијски званичници су пак, преко неких људи, у контакту са киднаперима. Отмичари траже од Србије да пустимо њихове саборце и рођаке у замену за ово двоје. Ти Либијци су, међутим, у украјинском затвору. Србији су сада везане руке. Јер немамо везе са целом ситуацијом, а због тога су киднаповани наши грађани».

 

Из тог разлога су на пут и кренули српски обавештајци и секретар МСП. Отмичари нису поверовали уверавањима нашег амбасадора Оливера Потежице да Либијци које траже нису код нас.

 

 

«Група која је отела Слађану и Јовицу сада покушава да, преко Србије, од Украјине издејствује пуштање земљака – наводи саговорник. – Ситуација је врло компликована. Много је људи укључено у ослобађање наших људи и надамо се најбољем. Знамо да су они живи и да их не малтретирају. То је, засад, најбитније».

 

Српски безбедњаци и Одаловић обишли су јуче и место киднаповања Слађане Станковић и Јовице Степића пре шест дана на излазу из града Сабрата. Колона са три возила, у којој је био амбасадор са породицом, кренула је из Триполија за Тунис. Нападачи су својим возилом препречили пут колони, а потом из једног аутомобила извукли Слађану Станковић и Јовицу Степића.

 

Амбасадор Потежица је одмах обавестио Веће безбедности у Сабрати, као и либијску владу. Кренула је потера за отмичарима. Убрзо је откривено да службенике наше амбасаде држе заточене у једној кући на ободу овог града на Средоземном мору.

 

Све време је у преговоре око пуштања укључен и вођа једног либијског племена у Сабрати, градоначелник и командант безбедности овог града. О отмици је одмах обавештено Министарство иностраних послова у Триполију, као и шеф државне безбедности паралелне владе у либијској престоници. Премијер паралелне владе у овој земљи обећао је помоћ око пуштања наших грађана на слободу.

 

Породице Слађане Станковић и Јовице Степића још чекају вести о својим најмилијима. Александар Станковић, супруг отете Слађане, кратко је рекао да нема нових вести.

 

– Нико нас не зове да нам бар каже било какву информацију – рекли су нам Јовичина ћерка Оливера и браћа Веља и Драган. – Са стрепњом гледамо телевизију и читамо новине. Молимо се Богу само да су обоје живи и да нам се врате. Колико страхујемо за нашег Јовицу, толико бринемо и о Слађани.

 

Извор: Вечерње новости

Тагови: ;