ВАЛЕТА – Председник Европског савета Доналд Туск изразио је данас сумњу да ће Европска унија моћи да испуни захтеве Велике Британије, које је та земља поставила као услов за останак у тој заједници 28 земаља.

 

fdb3cc0134

 

На самиту ЕУ-Африка у Валети, на Малти, посвећеном избегличкој кризи, Туск је рекао да су ти „захтеви строги”. Британски премијер Дејвид Камерон најавио је референдум о чланству Британије у ЕУ до краја 2017. године. ; Он је затражио да споразум о реформама ЕУ буде постигнут до краја ове године, поводом чега је Туск рекао да „нема гарантија да би то могло бити учињено до децембра”. Туск је додао да је преговарачки процес с Лондоном „веома, веома оштра игра”.

 

Британски премијер Камерон је пре два дана у Лондону представио списак захтева како би Велика Британија остала чланица ЕУ, и истог дана упутио писмо председнику Европског савета Доналду Туску, уочи обећаног референдума у Великој Британији о том питању предвиђеног до краја 2017. године. Камерон је рекао да Велика Британија жели промене у четири области, укључујући заштиту земаља које не користе евро као валуту.

Бета

Тагови: ;