Украјинска армија код Виљнуса на војним вежбама Јаворова арка,заједно са литванском и пољским оружаним силама, проводи војне вежбе чији је циљ угушење устанка руске мањине.

То је саопштила прес служба Министарства одбране Украјине.

«Разрађен је сценарио могућих изазова и претњи који се могу појавити у том делу Европе.

Према војним вежбама, измишњена балтијска земља Редленд (црвена земља) која се налази на истоку, нарушила је суверенитет измишљеног Амберленда. Користећи се моћном психолошко-пропагандном машином, агресори су иницирали и подржали сепаратистички покрет у гегиону, што је довело до противправног губитка дела Амберленда и појаве зеприѕнате државе «Латгала».

Како би успоставила суверенитет «Амберленда», влада уводи полицијску операцију, али при подршци Редленда нова «држава» се брани оружјем.

Због тога, многонационални батаљони се убацују у регион.

Поред примене многонационалних батаљона, акценат се ставља на најновије методе информационих операција,информационог против дејства, сарадњу са местним житељима и средствима масовних информација.

«Сценарио војних вежби је базиран на искуству неких земаља. А заукрајинске војнике то ће бити прилика да се упознају са искуством својих колега иѕ НАТО,, као и да са стране добију увид шта се догађа у источним регионима сопствене земље»- саопштадају у Министарству Украјине.наѕи

Тагови: ; ; ;