Власти Француске су увеле контролу на границама са свим суседним земљама,саопчтава ТАСС. Ова мера, која има селективни карактер током прве недеље, продужиће ће се до 13. децембра.

Наступајући у четвртак на седници Сената, министар унутрашњих послова Бернар Казњов је саопштио да ће око 30 хиљада полицајаца учествовати у акцији. «Њихов задатак ће да буде остваривање селективне мобилне контроле почевши од 13. до 19 новембра, што ни у којој мери неће утицати на слободу кретања становника пограничних области»-изјавио је министар.

Мере безбедности ће се постепено појачавати како се Светска конференција у Паризу о климатским променама под патронатом УН (СОР-21) приближава. «Ми ћемо појачати контролу 10 дана до конференције,т.ј од 29. новембра до 12 децембра. Четири дана до почетка конференције мере ће попримити више систематски карактер»-изјавио је он.

При том је шеф Министарства унутрашњих послова нагласио да границе неће бити сасвим затворене. «Ми нећемо сасвим затворити границе упркос томе што су неки пробали задобити изборне поене користећи се пропагандом овог проблема. Ми ћемо увести пограничну контролу на месец дана, како је то предвиђено члановима 23-25 шенгенског кодекса о границама,с циљем да спречимо улазак лица која могу представљати ризик ѕа безбедност земље.»

Париз већ «има искуства» са сличним мерама. 2009. године ограничења кретања су била уведена поводом НАТО самита у Страсбургу,а 2011 у вези самита осморице у Довилу и двадесеторице у Кану.

СОР-21 ће се одржати у Паризу од 30. новембра до 11 децембра. Више од 80 шефова држава и чланова влада ће присуствовати самиту.p