Протест Демократског фронта ДФ у неђељу биће миран и без провокација, поручили су из тог политичког савеза и позвали полицију да поступа професионално и не дозволи да се понове сцене од 24. октобра.

 

protest-24.10.15.-2

 

Посланица Фронта, Бранка Бошњак подсјетила је да је за недјељу планирано мирно окупљање, када ће грађани окружити институције система које су, како је казала, већ заробљене.

 

„На тај начин желимо да пробудимо савјест и владајуће елите, да схвате да се народ пробудио, и немамо право да станемо, нити желимо да станемо. Нису нас уплашил ни сузавци ни шок бомбе“, поручила је она на конференцији за новинаре, преноси МИНА.

 

Бошњак је позвала грађане да у недјељу дођу на подгорички Трг Републике у 18 сати.

 

„А онда ћемо заједно формирати ланац око институција система, биће то нешто што до сада у Црној Гори није виђено. Биће то мирни начин да се покаже наш грађански бунт против 26 година владавине диктатора“, рекла је она.

 

Бошњак је поручила да ће то бити мирно окупљање, без провокација.

 

„Надам се да ће такав бити и одговор Министарства унутрашњих послова, и да неће дозволити оно што су урадили 24. октобра, када су у оноликој мјери тровали народ и убацивали разне криминалне групе“, казала је она.

 

Бошњак је позвала полицију да поступа професионално, и поручила да ће ДФ учинити све да скуп протекне мирно.„Замисао протеста је таква да практично не постоји могућност да дође до нереда“.

 

Бошњак је указала да је Фронт организатор, али да су протести прерасли у прави грађански бунт и да им се прикључио велики број неформалних група и грађане.

 

Упитана да ли су тачни медијски наводи да ће нови протест ДФ-а у Подгорици бити 5. децембра, она је одговорила да термин новог великог окупљања није утврђен.

 

Бошњак је додала да од полиције нису добили „никакав папир“ поводом одобрења протеста, наводећи да нема разлога да он буде забрањен.

 

„Они нама не морају да дају папир да су дозволили, већ само ако забране. Дужни су били то да учине до данас, а пошто нису, претпостављам да то значи да је скуп одобрен“, рекла је она.

 

Ива Павловић из Покрета за промјене казала је да ДФ није стао са протестима.

 

„Ово је већ друга фаза борбе која је орјентисана према институцијама система и подизању свијести да њих треба ослободити како би се цијело друштво ослободило“.

 

„Протест у недјељу посвећен је свима који су 24. октобра истрпјели батине, сузавац и шок бомбе. Због њих се окупљамо, везујемо у живи зид и пружамо руке једни другима“, рекла је она.

 

Представник нестраначких активиста Лука Радоњић сматра да ће окупљање у недјељу дати нови импулс комплетним протестима, наводећи да су они саставни дио урбаног духа и градске културе.

 

Он је навео да је идеја живог зида виђена у Америци, Аргентини, Шпанији, Литванији, а да ће у Подгорици бити и додатака који ће читав протест учинити аутентичним.

 

„Самосвјесни грађани учествују на разним протестима, и њихов се урбани живот не завршава на протесту једне партије. Из тог разлога смо ми, као нестраначке личности, а има нас доста, разних опредјељења, одлучили да се прикључимо протестима“, казао је он.

 

Нестраначки активиста Владимир Вукићевић, казао је да се народноослободилачка борба наставља.„И неће стати до остварења тих минималних циљева, прелазне владе и фер избора“.

 

Он је рекао да досадашњи протести нису представљали државни ни удар на уставни поредак већ на мафијашки поредак и ред и мир.

 

Вукићевић је позвао посебно младе да се прикључе протесту, „јер ово превазилази партије, фракције и политичку битку, јер је ово народноослободилачка борба“.

 

ИН4С

Тагови: ; ; ;