Протести у Црној Гори, по ријечима организатора, улазе у нову фазу.

 

11219012_10153757910050522_2157639650463742113_n

 

То је, донекле, потврдио синоћни перформанс опкољавања скупштине, што су могли читаоци News fronta пратити уживо. Оно што уједињује све учеснике протеста је вјера у свргавање Ђукановићевог режима, док политичари са бине јасно поручују да се тражи прелазна влада и организовање фер и демократских избора.

 

Занимљиво је споменути да је Бранко Радуловић, на питање новинара News front-a „да ли је толико сигуран у смјену Ђукановића због тога што иза демонстрација стоји запад“ , вјешто избјегао одговор. Чињеница је да велику већину протестаната чине Срби, али они, чини ми се, раде исту ствар као при стварању прве и друге Југославије, увијек спремни на широке коалиције и компромисе. Да ли ће овога пута извући нешто из тога, видјећемо. Примјетно је присуство свештеника Српске Православне Цркве, што даје, уз изјаве митрополита Амфилохија, пуну сагласност Цркве за Ђукановићеву смјену.

 

Опозициони политичари вјешто заобилазе питање НАТО- пакта, а оно је најосјетљивије у Црној Гори, јер Срби и доста „суверениста“ не подржава улазак Црне Горе у ту организацију. Додајемо да су руска интервенција у Сирији и, прије тога, херојска борба ЛНР и ДНР оставили снажан утисак поноса и поново пробуђене вјере у „мајку“ Русију . И ова генерација црногорских опозиционих политичара покушава превазићи национално и вјерско питање, и док једни говоре да то иде преко кичме Срба, други казују да је битна само Ђукановићева смјена. Кад смо већ код Ђукановића, споменути Бранко Радуловић му је са бине обећао истрагу и затвор, а и људима који га окружују. Бина је, понекад, долазила до усијања од порука Милу Ђукановићу, његовом брату Ацу и осталима.

 

Морамо на крају додати да је сцена са бакљама и свјећама била импозантна, организатор заслужује пуне похвале. Једина мањкавост је дужина говора политичара који су понављали једне те исте фразе. Серија протеста се наставља, следеће окупљање је у Никшићу, али оно што је најбитније је поновно окупљање у Подгорици 5. децембра, гдје се организује велики митинг опозиције и ванстраначких удружења.

 

Војислав Мистовић

Тагови: ; ; ;