Плато у Гизи у Каиру је обојен у боје руске, француске и либанске заставе у знак солидарности и сећања на погинуле у несрећи А321 на Синају и бомбашким нападима у Паризу и Бејруту.

 

1321691832

 

Акција солидарности са народима Русије, Француске и Либана је одржана у недељу увече на платоу Гиза у Каиру, у част сећања на погинуле у паду руског авиона и у терористичким нападима у Паризу и Бејруту, у којима је погинуло на стотине људи.

 

Ласерски зраци су сат времена наизменично исцртавали заставе Русије, Француске и Либана на највећој од египатских гробница – Кеопсовој пирамиди. Осим државних застава, на древним зидинама је исписиван и текст «солидарност народа Египта» са овим земљама. У рукама људи који су учествовали и овој ноћној акцији, међу којима су били представници египатске јавности и запослени у туризму, гореле су свеће.

 

«То је порука коју шаљемо целом свету, порука од египатске цивилизације. Тиме поручујемо да смо против тероризма и за солидарност међу људима. Повод су тужни догађаји који су се десили у последње време: катастрофа руског авиона, терористички напади у Француској и Бејруту», рекао је за РИА Новости Министар за старине и културно наслеђе Египта Мамуд ал-Дамати.

 

Авион А321 руске авиокомпаније «Когалимавиа», који је летео из Шарм ел-Шеика за Санкт-Петербург, срушио се у Египту 31 октобра, 23 минута после полетања. У авиону су погинула 224 човека.

 

У петак увече, у Паризу се догодио низ терористичких напада у којима је убијено 129 људи, а рањено више од 300.

 

У четвртак 12 новембра, у јужном предграђу Бејрута, бомбаши самоубице су извеле двоструки напад. Према извештајима либанских медија, погинула су 43 човека, али изгледа да тај број није коначан. Повређено је 239 људи. Одговорност за напад је преузела група «исламска држава».

 

Ката Буцик

Тагови: ; ;