Почело рашчишћавање земљишта код Ђевђелије због евентуалног постављања жичане ограде која ће, како тврде македонске власти, служити за ограничавање броја миграната који могу да уђу у њихову земљу. Ако затреба, војска би у року од осам сати могла да подигне зид.

 

Након терористичких напада у Паризу, македонско Министарство унутрашњих послова појачало је контролу избеглица и миграната који у ту земљу улазе из Грчке.

 

autogreece0407

Савет за безбедност, на чијем је челу македонски председник Ђорђе Иванов, донео је у недељу одлуку да се македонска војска одмах ангажује на припреми за рашчишћавање терена за могуће постављање ограде «чији циљ не би био затварање границе са Грчком, већ ограничавање протока миграната у сагласности са бројем избеглица-миграната које би прихватиле европске земље у које су се упутили», јављају македонски медији.

 

«Корак подизања ограде на граници са Грчком био би предузет само у крајњем случају, уколико би земље у које се упућују мигранти значајно смањиле проток миграната, због чега би Македонија била доведена у ситуацију да се суочи са изазовом дужег останка неконтролисаног броја миграната», наводи се у саопштењу из кабинета македонског председника.

 

Одлуку о постављању жице доноси председник Македоније Ђорђе Иванов.

 

Све припреме које су почеле још данас предузете су да би се ограда, која би била у три нивоа, могла поставити за осам сати након таквог евентуалног налога који би био дат македонској армији.

 

У Македонији је од августа, због великог прилива избеглица са Блиског истока, на снази ванредно стање уз јужну и северну границу, са Грчком и са Србијом.

 

РТС

Тагови: ; ; ;