Француска полиција je током ноћи извршила рацију у домовима особа за које се сумња да имају везе са исламистима, каже премијер Мануел Валс за немачки радио РТЛ. Истиче да су француске обавештајне службе од лета зауставиле више напада који су припремани у Француској, али и другим европским земљама.

 

CCA83F7FB632193E96664AA0A9D558E9972E5CE50A4EBDC8922DB145DA0A9C69

«Користимо услове које нам омогућава ванредно стање како бисмо испитали људе који припадају радикалном џихадистичком покрету… и све оне који заступају мржњу према Републици», рекао је Валс на РТЛ радију, преноси Ројтерс.

 

 

Французи ће данас покушати да се врате у нормалан живот. Школе и јавна места су отворени. Премијер Валс рекао је да се мора живети са претњом тероризма јер наредних дана или недеља може бити напада. «Знамо да су операције у припреми не само против Француске, већ и против других европских земаља», рекао је Валс.

 

Премијер Француске је рекао да је погођен чињеницом да су млади људи били на мети напада ударом на концертну дворану, барове и ресторане и испред стадиона «Стад де Франс».

 

«Поново су терористи напали Француску, народ Француске, младе људе. Многи млади су мртви», истакао је француски премијер.

 

После подне биће одржана заједничка седница оба дома француског парламента у Версају, којој ће присуствовати и председник Франсоа Оланд. Очекује се да буде поднет предлог да се ванредно стање продужи.

 

РТС

Тагови: ; ; ;