Севастополј,13. новембра,Новости.

Украјинске јединице специјалног назначења су слабо снабдевене,лоше обучене и не искоришћавају се за потребе за које су намењене, упркос томе что су САД уложиле око 250 милиона долара, пише Вашингтон Пост.

У многим случајевима та подраздељења се само тако зову, а некада су их власти веома ценили. У ствари, једино на што су способни је «дух јединства» и ненакво искуство које су задобили командири раније.

Како пише издање, украјинска војска се не користи на прави начин. По речима једног «спецназовца», њих су често користили у функцији бодигарда високих чиновника.

Нпр, униформа 3. пука спецназа је састављена из униформи разних земаља, које су добили или бесплатно или купили за сопствене паре. Наоружење и снабдевање знатно заостаје за другим земљама. Упада у очи присуство оптичких нишана и приглушивача на неколико снајпера и митраљеза.

Од марта 2014. САД су уложиле више од 250 милиона долара у тзв. нелеталну помоћ. Она се састојала од прибора ноћног виђења, радио локационих станица, панцир заштите и неколико аутомобила, а све ово није никада доспело до спецназоваца. На тај начин, у украјинској војсци и нема прибора ноћног виђења-има их само 17,а од послате војне технике имају 7 старих Хумвија из деведесетих година с пластичним стаклима и вратима. Ти аутомобили се ретко користе услед огромног броја техничких недостатака.

«Ако већ САД шаље нама технику,нека не шаље стару!-рекао је један од војника Вашингтон Посту.

Према речима једног официра из оперативног штаба 3. пука, стара техника изазива деморалишући ефекат на војнике. Пре но што добијемо модерно оружје,треба да нам пошању добру обућу и панцире.

Данас у Украјини не постоји ни једна база за обуку спецназа, рекао је подпуковник Андреј. Неки од украјинаца су се обучавали у Америци,али таква обука предпоставља коришћење технолошких преимућестава, заштитни систем везе и могућност коришћења сателитских информација.

Према речима америчког пуковника Теда Данелија, програм обучавања украјинске армије је добра основа за даљи развој. У исто време,у Украјини постоји велики проблем са институтима за војну обуку те не треба бити уверен да ће америчка војна помоћ бити од велике вајде’рекао је Тед.

«Указали смо украјинцима велику помоћ,али на крају,они ће морати да решавају своје проблеме сами».укры

Тагови: