Грчка је постигла договор с међународним кредиторима о деблокирању око 12 милијарди евра преко потребних кредита, изјавио је данас министар финансија те земље Еуклид Цакалотос након маратонских преговора.

 

69520b

 

„Постигли смо договор о свему, укључујући 48 додатних мера”, које би требало да омогуће да нам се у петак уплати 12 милијарди евра (12,8 милијарди долара), рекао је Цакалотос новинарима, преноси агенција АФП.

 

Атина је у јулу са међународним кредиторима договорила нови програм помоћи у вредности до 86 милијарди евра, али је исплата прве транше била блокирана због неуспеха две стране да се договоре око низа тема, укључујући заплену непокретности у случајевима када дужник не врати дуг чија је отплата гарантована хипотеком.

 

„Договорили смо се на свим кључним пољима, у вези са свим што је било потребно”, рекао је Цакалотос новинарима у Атини након састанка, додајући да је сада отворен пут да грчки парламент ратификује низ реформи и закона, а да ће радна група еврогрупе у петак одобрити споразум, чиме ће бити омогућена исплата две милијарде евра помоћи, и око десет милијарди евра за докапитализацију четири грчке системске банке.

 

Танјуг

Тагови: ; ;