У овом тренутку је харизматична личност Владимира Путина који вешто користи светске медије без премца, пише Рон Торосјан за британски недељник The Observer. Према његовим речима, док Обама звецка својом сабљом, Русија користи тенкове и авијацију.

 

6db4YIP7M3w

 

Када је 2013. године руски лидер приморао САД да одустану од спровођења операције против Асада у Сирији или после 2014. године, коју су обележиле акције Москве за припајање Крима, не наилазећи на посебан отпор од стране Запада, постало је јасно да у „свету медија и РR-а харизматична личност Владимира Путина нема премца”, пише директор једне од највећих америчких PR агенција Рон Торосјан у чланку за The Observer.

 

Сједињене Америчке Државе су данас лоше припремљене за борбу против бившег СССР-а, констатује Торосјан. Према његовим речима, макијавелистички геније игра партију шаха, док се Вашингтон задовољава мицама.

 

Током недавног скандала у вези са америчким нападима на RT (раније Russia Today), Дејвид Крејмер, члан Мекејн института за међународно лидерство, написао је антируску тираду у листу Washington Post. У чланку под називом „Западу је време да изазове Путинову PR машинерију” Крејмер је подржао замрзавање имовине RT, али је притом испустио из вида битну чињеницу да канал није у власништву руске државе. Он је потом помешао RT са информативном агенцијом „Русија данас” која није повезана са RT.

 

Крејмер покушава да ућутка критичаре, распирујући мржњу уз помоћ предрасуда и незнања, пише Торосјан. Он се не оптерећује провером сопствених изјава, иако чињенице у рату речима имају важнocт, нарочито ако је у питању сукоб са веома паметним противником из Русије.

 

Главна уредница  RT Маргарита Симоњан је у оштроумном одговору у ауторској колумни написала:

 

„Узимајући у обзир да имовина RT није државна, њено конфисковање би било у највећој мери незаконито… Мада, кога je брига за чињенице или законитост? Када се ради о томе да се RT ућутка и да се казни Русија, сва средства су дозвољена.” Симоњан је додала: „Иронијом судбине, позиви да се ограничи рад RT често долазе од оних који величају значај различитости и демократије. Они желе сада да ућуткају ретки глас који изражава  другачије мишљење и који се не слаже са њиховим начином представљања чињеница.”

 

Та „рука руске пропаганде, стожер Путинове владе” на енглеском језику – подсећа САД на Први амандман америчког устава, подвлачи Торосјан.

 

Једноставна и непобитна чињеница је да Владимир Путин вешто користи светске медије што је резултирало тиме да трећи пут заредом буде проглашен за најутицајнијег човека на свету према процени магазина Forbes. Док Обама звецка својом сабљом, Русија користи тенкове и авијацију.

 

„Амерички цар је го, док Путин го до појаса јаше коња”, пише Торосјан.

 

У закључку он изражава наду да ће следећи амерички председник имати бољу представу о новим правилима PR-a.

 

Пренод са руског: Невена Бића

Тагови: ;