У Новоросијску су завршена испитивања нових малих ракетних бродова „Зелени Дол” и  „Серпухов” који ће ускоро ући у састав Црноморске флоте, саопштио је начелник прес-службе руске морнарице Вјачеслав Трухачов.

 

„Наредних дана је планирано да мали ракетни бродови пређу у Севастопољ и да њима буде подигнута Андрејевска застава. Они ће ући у састав бригаде ракетних корвета Црноморске флоте”, изјавио је Тухачов, а преноси портал „Русское оружие”, пројекат „Росијске газете”.

 

„Зелени Дол” и „Серпухов” су четврти и пети брод модернизоване серије „Бујан-М”, који се производе у Татарстану за Ратну морнарицу Русије. Три прва брода из ове серије („Углич”, „Град Свијашск” и „Велики Устјуг”) прославила су се у целом свету након што су са Каспијског мора крстарећим ракетама „Калибар” погодила циљеве на територији Сирије на растојању од 1500 километара.

 

 

Научници и војни стручњаци су били импресионирани не само дометом и прецизношћу најновијих руских ракета, него и чињеницом да су овако опасним наоружањем опремљени мали бродови (депласман „Бујана” је испод хиљаду тона, а посада броји 32 особе). По америчким мерилима, ракете „Томахавк” се налазе на бродовима не мањим од разарача.

Тагови: ; ; ;