Украинско Министарство унутрашњих послова је потврдило да је то «привремено». Ми не сумњамо у то. Скоро увек се такви споменици обнављају и остају као предмети историје: за сећање на време када су многи веровали да су Руси и Украинци наводно два различита (мада пријатељска) народа, а не један.

 

11219012_10153757910050522_2157639650463742113_n

 

Споменик пријатељства народа Русије и Украине у Харкову је демолиран само у време поправке грејног система, саопштило је украинско Министарство унутрашњих послова, коментаришући раније објављену информацију о рушењу споменика.

 

«Радници КП «ХТС» (општинско предузеће «Харковска топлотна мрежа») спроводе заказано одржавање грејног система и због тога је потребно уклонити споменик», објашњено је у њиховој канцеларији. Информацију о коначном рушењу споменика пријатељства народа Украјине и Русије на Москвској авенији у Харкову су назвали «неистинитом».

 

«У овом тренутку, споменик је смештен у комуналном предузећу. По завршетку радова, споменик ће бити враћен на место», саопштено је у Министарству унутрашњих послова.

 

Споменик који је демолиран синоћ у парку пријатељства Украине и Русије на Москвској авенији у Харкову, инсталиран је у част пријатељства Украине и Руске Федерације 2003 године, у оквиру прославегодишњице Руске Федерације у Украини.

 

Кијевске власти су такође неколико пута покренуле питање рушења Арке пријатељства народа у главном граду, која је подигнута 1982 године у част шездесетогодишњице настанка СССР-а. Многи споменици такве врсте у Украини је већ срушени, укључујући Споменик свом «куму» и творцу, Владимиру Иљичу Лењину, кога су чак и његове колеге критиковале због тога што распарчава јединствени руски народ, даје атрибуте државности територији јужне Русије и установљава украински језик, стран већини становника ове територије.

 

Али, око уништавања таквих споменика, кијевске власти и националистичка банда у Украини не размишља много: најлакше је уништити нешто, иако је за то могуће пронаћи место у музеју.

 

На крају крајева, Лењин и бољшевици су створили Украину, не да би задовољили локалне (тада су још увек били мањина) националисте, него да би олакшао признавање СССР. Пошто овај експеримент није донео добре резултате, два дела једног народа треба да се врате уједињењу. Чекање се (по историјским стандардима) одужило.

 

Ката Буцик

Тагови: ; ;