Након напада у Паризу, Европска унија мора да се супротстави даљем затварању својих спољних граница које погоршава кршење људских права и не доприноси ни повећању безбедности ни заустављању прилива очајних избеглица, наводи Амнести интернешенел.

 

Presevo

 

Невладина организација за заштиту људских права позива на уређене, сигурне и легалне руте у Европи, на фер, ефикасан и ригорозан скрининг процес који би задовољио потребе избеглица које траже заштиту у Европи, као и на неопходно утврђивање могућих безбедносних претњи.

 

У данас објављеном Извештају „Страх и ограде: Приступ Европе да задржи избеглице на дистанци” наводи се да настојања да се ограде копнене границе ускраћују избеглицама приступ азилу, излажу их лошем третману и терају људе да путују морем, што је опасно по живот.

 

„Западање у страх након злочиначких напада у Паризу неће заштитити никога. У светлу ове трагедије, неуспех да се прошири солидарност са људима који траже уточиште у Европи, често бежећи од исте врсте насиља, било би кукавичко одрицање од одговорности и трагична победа терора над људскошћу”, наводи АИ.

 

У извештају се, такође, каже да ће, све док постоји насиље и рат, људи наставити да долазе, те да Европа мора да пронађе боље начине заштите.

 

Укупно, чланице ЕУ изградиле су више од 235 километара ограде на спољним границама ЕУ за шта су потрошиле више од 175 милиона евра, наводи АИ подсећајући да је најдужа ограда на граници између Мађарске и Србије у дужини од 175 километара.

Танјуг

Тагови: ; ;