Кординатор пројекта „NewsFront Srbija“ Оксана Сазонова и председник удружења „Евроазијски пут“, Весна Какашевски, склопиле су јуче договор о информатичкој сарадњи.

 

12277319_10204067045111412_341847429_n

 

Сарадња се тиче размене информација, вести и анализа актуелних догађаја на глобалној политичкој сцени, а у фокусу ће бити вести о евроазијским интеграцијама Србије и сарадњи наше земље и Русије. Такође ће бити заступљени извештаји из Новорусије и осталог дела слободне Евроазије, али и извештаји из окупиране Европе.

 

«Евроазијска идеја је Србији много прихватљивија и ближа од евро-атлантске, будући да је Србија кроз историју увек била више окренута земљама које су биле евроазијске ( Византија, а касније Отоманска империја и Царска Русија),  а тако нам је и култура Евроазије ближа од римско-германске или америчке, које су  ослонац евроатлантизма, — пише Весна Какашевски, председник удружења. — Сматрамо да је Србима континентални принцип увек више одговарао од оног атлантистичког, што је и логично, с обзиром на географски положај Србије. Србија је земља пољопривредника и произвођача, и као таква може да оствари квалитетну сарадњу са Евроазијским економским савезом (посебно на бази органских производа)».

 

Ми смо удружење „Евроазијски пут“. Основани смо у Београду 03.03.2015 године, а регистровани 10.03 2015. 

 

12248484_10204067718408244_1413228656_o

 

Иако смо удружење грађана, ми смо политички покрет са јасно зацртаним циљевима:

1) Одвајање Србије од погубне политике евро-атлантских интеграција

2) Приближавање, а касније и придруживање СрбијеЕвроазијском економском савезу

3) Повећање обима привредне и економске сарадње и искоришћавање погодности ове сарадње у пуном капацитету

4) Приступање Србије ОДКБ-у ради побољшања безбедности саме државе

5) Ширење културне сарадње са земљама и народима Евроазије и преко тога боље упознавање са овим културама

6) представљање  и промовисање мултиполарне концепције света  (у овом смислу, акценат се ставља на едукацију омладине)

 

 

Најбитнијим кораком у приближавању Србије Евроазијском економском савезу сматрамо оснивање канцеларије за евроазијске интеграције. Када ће та канцеларија бити основана зависи од више фактора: брзине којом се Србија приближава Западу, темпа упознавања грађана са евроазијском идејом и предностима приступања Евроазијском економском савезу, брзине развоја евроазијског покрета у Србији, подршке дипломатског кора.

 

Следи пресек нашег досадашњег рада. За осам месеци, колико постојимо, успели смо да:

а) организујемо  четири трибине које за тему имају евроазијску идеју и евроазијске интеграције Србије. Прва трибина је била у Новом Саду, а друге три у Београду

б) спровели смо акцију дељења летака са темом евроазијских интеграција Србије и предностима које оне имају у односу на евро-атлантске интеграције Србије

в) популаризовали смо евроазијску идеју на друштвеним мрежама, сопственој интернет-страници и интернет-каналу. Појавили смо се и у разним медијима, посебно оним који подржавају патриотске организације и само евроазијство

г) подражали смо активности бројних патриотских организицаија.

 

У плану нам је оснивање сопствене итернет презентације (веб-сајт), формирање виртуелне библиотеке евроазијских књига и чланака, која би постала права библиотека уколико се оствари могућност оснивања канцеларије за евроазијске интеграције. У оквиру њеног рада било би могуће остварити и акцију прикупљања потписа грађана који сматрају да је за Србију боље да уђе у Евроазијски економски савез, уместо у Европску унију.

Тагови: