Војно-политички аналитичар из Београда Мирослав Лазанскисматра да Запад није спреман за покретање копнене офанзиве против Исламске државе, јер би то довело до огромних жртава међу интервенционистичким снагама.

 

85d19d4246591fc0d5acc379d32dc74b

 

Он тврди да уништавање Исламске државе није могуће без спремности на подношење властитих губитака и да Француска није спремна да крене у копнену офанзиву, него једино да настави са ваздушним ударима по циљевима Исламске државе, што су и до сада чинили без великог успјеха.

 

„Американци први не желе да заглаве у копненом сукобу у Сирији и Ираку. То тренутно не жели нико на свијету. Било каква интервенција такве врсте подразумијевала би огромне жртве“, рекао је Лазански за Прес Република Српска.

 

Лазански каже да је тешко процијенити како ће се ситуација даље развијати, те додаје да је ово изузетно тежак и компликован тренутак за цијели свијет, са перспективама које уопште нијесу „свијетле“.

 

„Када су учествовали у рушењу Гадафија у Либији, ни Французи ни било ко други са Запада, нијесу размишљали до чега их то може довести. Сада видимо да је Гадафи био у праву када је говорио да је он, заправо, био једина брана радикалним исламистима да нападну Европу“, каже Лазански.

 

Он истиче да ће бити притисака на балканске земље да снажније контролишу мигранте, али је додао да је практично немогуће спријечити мигранте да дођу тамо гдје су наумили.

 

„Ко може да преконтролише ријеку избјеглица која свакодневно пролази овим путем, а сигурно да међу њима има и потенцијалних терориста. Мигрантску кризу треба да рјешавају они који су све ово закували“, оцијенио је Лазански.

 

ИН4С

Тагови: ; ; ; ; ;