Русија у уторак по први пут није подржала резолуцију Генералне скупштине УН о подршци деловању Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), због тога што нуклеарна постројења из Крима третира као власништво Украине, јавља ТАСС.

 

crimea-satellite-image-01

 

Уз Русију, уздржано је било 10 земаља, укључујући Боливију, Венецуелу, Зимбабве, Кубу, Никарагву, Сирију, Судан, Танзанију и Чад. 99 земље су подржале овај документ, а међу њима — Белорусија, Казахстан, Украина и САД. Преостале 84 државе, укључујући Јерменију, Азербејџан и Србију, нису биле присутне.

 

Образлажући одлуку да се уздржи од гласања, стални представник Русије у овој организацији Виталиј Чуркин је изјавио да ИАЕА извештај «садржи нетачне тврдње да је Севастопољ у извјештајном периоду (2014) наводно био део Украине».

 

Током састанка, друге земље, укључујући Кубу и Белорусију, такође су изразиле незадовољство чињеницом да овај документ није одраз «легитимне жеље» свих земаља — чланица УН, што његово усвајање консензусом чини немогућим.

 

Заузврат, делегација САД је оценила да таквим ставом Русија покушава да оправда нелегалну анексију Крима, у супротности са резолуцијом Генералне скупштине УН о територијалном интегритету и суверенитету Украине. У сличном тону је говорио и украјински стални представник Јуриј Сергејев.

 

Ката Буцик

Тагови: ; ;