Терористички напади у Паризу говоре о томе да је неопходно да западне земље спроводе одговорнију политику на Блиском истоку, а нарочито у Сирији, сматра експерт у области националне безбедности Михаил Ремизов. Региону је потребна стабилност, а не „демократскe револуцијe”, истиче он.

 

37989

 

Након терористичких напада у Паризу, Европа коначно мора да схвати да ситуацију на Блиском истоку треба регулисати на политичком плану, а не на силу, изјавио је у интервјуу за РИА Новости генерални директор руског Института за националну стратегију Михаил Ремизов. Он је уверен да Запад мора да пређе на одговорну политику стабилизације у земљама региона.

 

 „Један од очигледних закључака је прелазак на на одговорну геополитику која би довела до стабилности, а не „демократске револуције” на Блиском и Средњем истоку и у северној Африци”, изјавио је експерт.

 

Према речима Ремизова, Европа је истовремено дужна да поново процени свој приступ миграционој политици и да одустане од масовног пријема избеглица.

 

„Проблем није једноставно у појединим терористичким групама, већ у плодном тлу које се тамо створило и које ће само расти са навалом нових миграната из ових крајева”, подвукао је он. „Међутим, ја мислим да сада, као ни раније, европски естаблишмент није спреман на такву одлуку.”

 

Исто тако, по мишљењу Михаила Ремизова, после догађаја у Француској, западне земље могу да поново размотре свој став у погледу сарадње са Русијом по питању Сирије.

 

„Став Француске ће бити веома чудан ако приоритет у Сирији буду одлазак Асада и демократизација. То би изгледало неуобичајено за земљу којој су исламисти задали тако јак ударац. Зато постоји прилика да се став промени набоље… Наравно, неће се толико разматрати тема односа са Русијом, колико тема односа са блискоисточним режимима који традиционално спонзоришу како терористички, тако и политички исламизам. То су Катар, Саудијска Арабија и донекле Турска. Утицај ових држава у Француској, укључујући и француску елиту, веома је значајан”, рекао је саговорник РИА Новости.

 

Подсетимо да је у ноћи између 13. и 14. новембра више од 150 људи убијено у терористичким нападима у Паризу. Напади на Парижане су се одиграли са малом временском разликом у различитим деловима града. Према неким подацима, неколико бомбаша самоубица се разнело, а група екстремиста је извршила напад на ресторане и концертну дворану.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;