Присталице опозиције се окупљају испред зграде косовске владе, где су распоређене специјалне полицијске снаге.
Косовска полиција ухапсила је посланицу Алијансе за будућност Косова Донику Кадај Бујупи и упала у стан Аљбина Куртија у покушају да приведе четворо посланика опозиције због активирања сузавца у парламенту.
У центар Приштине пристижу и присталице покрета „Самоопредељење“, пошто су специјалци јутрос провалили у стан оснивача те странке Аљбина Куртија, покушавајући да га приведу у полицијску станицу.

suzavac-pr

Испред владе у Приштини, присталице косовске опозиције окупили су се реагујући на хапшење Донике Кадај Бујупи, посланице странке Рамуша Харадинаја и покушај хапшења Аљбина Куртија, у чији су стан раније данас упали специјалци.

Алијанса за будућност Косова жестоко је реаговала на хапшење Кадај Бујупи, наводећи да је „полиција престравила њену ћерку“ и позвала присталице на протест испред владе, где се већ налази лидер странке Рамуш Харадинај.

Суд у Приштини издао је налоге за хапшење четири посланика опозиције, после серије инцидената у парламенту, чија заседања већ два месеца прати опструкција опозиције, која рад скупштине блокира бацањем сузавца. Осим Кадај Бујупи и Куртија на списку за хапшење су Албуљена Хаџиу и Фатон Топали.

Непосредно после хапшења, опозиција је поручила да неће одустати од захтева за повлачење споразума о формирању Заједнице српских општина, као и споразума о демаркацији са Црном Гором.

„Полиција треба сместа да ослободи посланицу Кадај Бујупи и да прекине са прогањањем опозиције. Нећемо се зауставити док споразум са Србијом не буде укинут без обзира на то колико је далеко власт спремна да иде да би га заштитила“, наводи се у сaопштењу тог покрета.

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;