Без обзира на изјаве о „изолацији Русије“, већину светских држава заправо не занима чија ће се застава вијорити над Кримом.

 

1441279543_untitled

 

Без обзира на све тешкоће са којима се тренутно суочава руска економија услед западних санкција и пада цене нафте, Русија је била и остаје најбогатија земља света природним ресурсима и богатствима. Али то је само добра основа за статус индустријске велесиле.

 

Бројке показују да је Русија прошле године извезла робе у вредности од скоро 550 милијарди долара, а да више од половине (55 одсто) руског извоза чине финални производи, продукти пољопривреде, а не сировине. Пре свега, то се односи на производе из нуклеарне, космичке, војне и авионске индустрије, те производња житарица.

 

Свет се навикао да руске нуклеарне електране, авионе (војни и цивилни) и бродове може видети на сваком кутку планете. Русија је и војна велесила, а налази се на другом месту у свету по извозу оружја.

 

Према подацима међународних институција, прво место на глобалном тржишту наоружања држе САД са уделом од 31 одсто, док Русија покрива 27 одсто тржишта, док су сви остали далеко иза.

 

Занимљиво је, међутим, да Руси имају веће приходе од извоза пољопривредних и прехрамбених производа него од оружја, а овај фрапантни податак је послужио као основ за овај текст.

 

Чак и прилично информисане особе затрпане су искривљеним информацијама да је Русија велики увозник хране, те да се као последица санкција осећа велика несташица хране чак и у московским супермаркетима.

 

То је делимично тачно, само се никад не помиње да је увоз хране у Русију занемарљив у односу на домаћу производњу.

 

„Поређења ради, извоз пољопривредних производа за трећину је премашио вредност извоза оружја“, изјавио је недавно руски министар пољопривреде Александар Ткачев и додао да приход од пољопривредних производа тренутно износи више од 20 милијарди долара.

 

Главни купци су Турска, Египат и Иран. Турска је и прва земља НАТО блока која не поштује украјинску блокаду Крима, упркос посебним односима са кримским Татарима (лидер кримских Татара је и творац економске блокаде Крима) и жучним споровима Анкаре и Москве око Асада.

 

Штавише, турске власти у разговору са руским дипломатама посебно подвлаче да застој у изградњи Турског тока није у вези са политичким несугласицама ових држава.

 

Турска није Бугарска и неће наносити штету својим грађанима одбијајући статус транзитне државе, али ни приход који може бити остварен уз овај статус. Сирија је Сирија, Крим је Крим, а новац је новац.

 

ПРИХОД ОД ПОЉОПРИВРЕДЕ СУСТИЖЕ ГАСНИ

 

Нуклеарна индустрија је једна од оних у којима је Русија традиционално била светски лидер и до данас није изгубила ту позицију. Росатом скоро сваке године прави технолошке пробоје, и то не само у области нуклеарне енергије –изградњи нуклеарних реактора – већ и у медицини, транспорту и тако даље.

 

Текст је настао као обрада фељтона на Руссиа Инсидер-у

 

(Нови Стандард/Милош Здравковић)

Тагови: ; ;