Извршни директор Покрета за неутралност Марко Милачић упутио је отворено писмо амбасадама НАТО држава у Црној Гори и Београду, у којем апелује да се Црној Гори не шаље позивница у Алијансу.

marko_milacic

Саопштење у целости:

Уколико ваше Владе, почетком децембра, дају зелено свјетло за позивницу Црној Гори за чланство у НАТО савез озбиљно ризикујете да дестабилизујете ову земљу.

Уколико се због ваших интреса и интреса НАТО алијансе одлучите на тај корак, треба да знате да тиме учествујете, не само у геополитичкој шаховској размјени потеза, већ и у једној унутарполитичкој игри. У њој позивница – да и не говорим о самом чланству — значи политички кисеоник за криминогена плућа оних који четврт вијека недемократски врше власт у Црној Гори.

Уколико пошаљете позивницу из темеља ћете и формално започети дијељење Црне Горе по још једној основи. Подјеле су карта на којој црногорска олигархија одвећ дуго влада.

Уколико упутите позив то ће бити цементирање аутократије. Јер: друштво у којем се на протестима 24. октобра — узмимо само то за примјер — полиција ставила изнад Устава и насумично пребијала грађане по улицама, неке умало и убила, није друштво које треба да одлучује о НАТО савезу већ о елементарној егзистенцији грађана на удару Власти.

Уколико се одлучите за позивницу биће то као да човјека који болује од тешке болести (а ми болујемо од најтежег: несмјењивости двадесетшестогодишње аутократије) позивате да се одреди о нечему о чему, због здравственог стања, није способан.

Уколико упутите позивницу то неће бити — како овдашња врхушка говори кроз уста своје позамашне пропаганде — позивница цијелом народу и држави. Супротно: то је позивница која је потребана само малом кругу људи окупљеном око шефа земље, која ће им продужити ионако предуг политички вијек.

Уколико позивница стигне то значи да потпуно признајете криминогену елиту на власти, до гуше инволвирану у организовани криминал. Да јој тиме дајете легитимитет. Да јој тиме дајете да води процес који она не смије да води. Пазите добро: то се зове — саучесништво.

Уколико позивница дође тиме поплочавате пут да се одлука о тако важној теми за једно друштво донесе у организацији владајуће структуре која је – вдијели смо у афери Снимак – стручњак за изборне манипулације, преваре и злоупотребе. У Црној Гори, знате ви то одлично, не постоје слободни избори. Како онда да одлучујемо о НАТО савезу?!

Још више, још недемократскије: наша Влада увелико намјерава да одлуку о НАТО алијанси не донесе на референдуму (чак и упркос чињеници да овдје не постоје слободни избори и референдуми), већ скупштински, иако је наш Покрет објелоданио Владин податак да је 84 одсто грађана за то да се одлука донесе на референдуму!

Стога, уколико Ви и Ваше Владе нашој Влади ипак пошаљете позивницу — у тренутку када се наше друштво бори против последње аутократије у Европи, захтијевајући истинску демократизацију и нужне реформе — онда ће то значити да не желите добро нашем народу и заједници. Да нас гурате у бездан подјела. Да нас злоупотребљавате. Да се играте са нама.

Уколико на адресу Владе Црне Горе стигне ваша позивница то ће значити да не поштујете вољу грађана. У афери Депеша (открио Покрет за неутралност) — која је црно на бијело показала све манипулације Владе које се тичу спољне политике – видјели смо да се истраживања јавног мњења о НАТО интеграцијама фалсификују чак и за 11 процената, у корист Владе!

Посвједочили смо том приликом: грађани су великом већином против НАТО интеграција, а за неутралност. Уколико нијесте детаљно пропратили аферу Депеша можемо вам, ради бољег упознавања, доставити сва документа, а нема их мало. Да се увјерите из прве руке.

Уколико дате одобрење за позивницу то ће значити да је шаљете на руке седмоструком (да ли би Ви дозволили да у Вашој земљи неко влада 26 година?!) премијеру Милу Ђукановићу, особи која је у пресуди Касационог суда Италије, 2004. године, окарактерисана као “опасан међународни криминалац” за кога је затражено хапшење!

Уколико пошаљете позивницу она ће стићи на руке особи чије се име налазило, сада је архивирано, на првом мјесту међу петнаест особа осумњичених за мафијашко удруживање, политичару за којег је некадашњи министар финансија Италије и дугогодишњи шеф државне Агенције за борбу против мафије Отавиано дел Турко казао: “Без Ђукановића не би било Прудентина, најмоћнијег, најбогатијег и најопаснијег шверцера на Медитерану. С друге стране, без Прудентина не би било Ђукановића.”

Уколико се ипак, и поред свега наведенога, а наводим само детаље, одлучите за позивницу, то ће – у суштини — бити недемократски чин. То ће бити демонстрација моћи мање или више великих сила, Ваших Влада, које не интресује дух једног народа који се бори за слободу.

Уколико пошаљете позивницу отворићете Пандорину кутију. Црној Гори не треба позивница за НАТО, нама треба позивница за демократију. Не треба нам позивница за НАТО, треба нам позивница за нормално друштво. Не треба нам позивница за НАТО, треба нам позивница за смјењивост власти.

Такве “позивнице” не могу и не смју да стигну споља, већ изнутра, одоздо, од ослобођеног грађанина, који ће напокон да се демократски и грађански побуни и каже: доста је!

Уколико заиста желите (а глобално историјско искуство и аксиоми гео-политике нас упућују да сумњамо у то) да чујете што мисли народ Црне Горе, о било којој теми, па и НАТО савезу, онда сачекајте да се земља демократизује, па да постане способна да на бази слободних избора и процедура, као зрело друштво, одговара на постављена питања, изнутра и споља. Ријечју: демократија, па остало!

Уколико се, пак, оглушите о све ово, па позивница стигне у неслободну и несигурну земљу, каква је Црна Гора сада, знајте да ће и судбина позивнице (и нашег евентуалног чланства које се том и тако упућеном позивницом трасира) бити иста: несигурна.

На концу: уколико пошаљете позивницу, па, тиме, одлучите да вам Мило Ђукановић и његови узурпатори демократије буду носиоци процеса одговарања на њу; па се на бази такве позивнице донесе одлука у скупштини, или чак на неслободном референдуму о учлањењу у НАТО; уколико се то догоди — знајте да такав процес никада неће бити прихваћен од стране нашег народа.

Уколико се то деси, будите убијеђени, Ви “велики”, да ћемо као друштво, ми “мали”, макар они слободни дјелови нас, дати све од себе да се такав евентуални развој ситуације, да се такав процес – поништи.

CDM

Тагови: ; ;