Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је данас да Русија у Сирији брани Европу и да Европа са Русијом има шансу да преокрене ситуацију у своју корист.

 

42859182
На скупу «Легална акција Русије у Сирији и њен геополитички утицај у Европи» Анђелковић је рекао да је у «главама» САД, Србија на истом мјесту гдје је била на карти Европе из 1800. године — на Блиском истоку, што за Србију представља опасност.

«Они могу покушати да разне националне турбуленције врате у наше куће. Одбрана Русије у Сирији је одбрана наших кућа», сматра Анђелковић.

Према његовим ријечима, Русија је у Сирији интервенисала искрено, те да Сирија може бити тачка поновног спајања ЕУ и Русије.

«Након Париза почеће процес еманципације Европе. После овог Европа има шансу да прихвати пружену руску руку. То ће значити стабилнију Србију и Републику Српску и генерално српски простор на Балкану», рекао је Анђелковић.

Предсједник Центра за развој међународне сарадње, у чијој је организацији скуп одржан, Стевица Деђански је констатовао да је Европа почела да плаћа цијену дугогодушњег скривања под тепих одређених истина које је наметала САД и да је дошло вријеме да се преиспитају односи.

«Сада се мења плоча. Сви виде да је тероризам у њиховој кући. Виде да је време да се ресетују односи и да се придруже Русији», рекао је Деђански.

Он је нагласио да је актуелној ситуацији у свијету допринио и лицемјеран однос међународне заједнице према самопроглашеном Косову.

«Косово је допринело да имамо зло у целом свету. Мислимо да ништа није изгубљено, док све није изгубљено», рекао је Деђански.

Политички аналитичар Бранко Радун такође је упозорио је да је на мапи «Исламске државе» и територија Србије и да вође исламиста у будућности планирају нападе и на том дијелу Балкана.

Стога, како је рекао, Русија данас у Сирији брани Европу како од великог таласа миграната тако и од терориста који не презају од ничега и ништа им није свето.

У осврту на дешавања у Сирији, војни аналитичар Мирослав Лазански рекао је да је Русија мисијом у Сирији показала да је способна да своју територију чува из даљине и да има «томахавке».

Он је оцијенио да је ситуација на терену изузетно сложена због испреплетености интереса који постоје на тлу Сирије.

«Асад хоће да остане на власти. Русија неће нови Авганистан и логично је да се бори што даље од куће. Циљ САД је да ЕУ учине независну од руских енергената и настоје на све начине да ЕУ одвоје од Русије. Ми се суочавамо са глобалном политиком лицемјерја», закључио је Лазански.

СРНА

 

Тагови: ; ; ;