Председник Србије Томислав Николић је 18 новембра стигао у званичну посету Белорусији. Дочекан је на националном аеродрому Минск, јавља белоруска агенција БЕЛТА.

 

Minsk, 19. novembra 2015. - Predsednik Srbije Tomislav Nikolic (L) i predsednik Belorusije Aleksandar Lukasenko tokom svecanog doceka. Nikolic je ocenio danas u Minsku da je glasanje u Unsku na najjasniji nacin pokazalo ko i kakav odnos ima prema Srbiji. FOTO TANJUG/ BELTA/ Nikolaj Petrov/ bk

 

Посета Томислава Николића ће трајати до 20 новембра.

 

Белорусија подржава територијални интегритет Србије

 

Николић је на конференцији за штампу, после разговора са председником Белорусије Александром Лукашенком, рекао да је Белорусија, пре само неколико дана, на најбољи начин још једном потрвдила пријатељство и поштовање које гаји према Србији гласајући против предлога да такозвана Република Косова постане чланица Унеска и брутално отме културну баштину коју су наши преци градили вековима.

 

Александар Лукашенко је обећао Србије подршку у очувању територијалног интергритета.

 

«Белорусија подржава територијални интегритет Србије и поздравља напоре српског руководства да нормализује ситуацију у покрајини Косово и Метохија и да обезбеди миран и просперитетан живот у том региону», рекао је белоруски лидер.

 

«Увек смо вас подржавали и увек ћемо то чинити у међународним организацијама. Обећали смо да ћемо, током вашег председавања у ОЕБС-у, све да учинимо да ви никада не би морали рећи да смо били пасивни у том периоду», додао је Председник.

 

Развој економске сарадње и укидање санкција

 

Belarusian President Alexander Lukashenko, right, greets Serbian President Tomislav Nikolic, left, in Minsk, Belarus, Thursday, Nov. 19, 2015. Nikolic arrived in Belarus for two-days official visit. (AP Photo/Sergei Grits)

 

«Заједничким трудом постигли смо резултате који су далеко бољи него што су били пре неколико година. Данас наша спољнотрговинска размена износи 250 милиона долара, а свесни смо сви да има простора да буде много већа и мораћемо да радимо и у будућем периоду на томе», попручио је председник Србије.

 

«Са председником Лукашенком сам потписао изјаву у којој смо се сагласили да се мора повећати обим узајамне робне размене, као и да се морају пронаћи нове области економске сарадње ради динамичнијег раста националних економија и повећања животног стандарда грађана», нагласио је Николић.

 

 

Истовремено Лукашенко је оценио да, поред снажног пријатељства, треба даље оснажити економску сарадњу двеју земаља. Трговинска размена између Белорусије и Србије би у блиској будућности требало  да достигне 500 милиона долара, изјавио је председник Белорусије.

 

«Ми смо пред неше Владе поставили задатак да у блиској будућности трговинска размена између наше две земље достигне пола милијарде долара. Тиме бисмо дуплирали промет из 2014 године од 250 милиона долара», рекао је Лукашенко.

 

Томислав Николић у свом говору је подржао укидање санкција против Белорусије, називајући их срамотним за оне који су их увели.

«Надам се да ће укидање санкција бити трајно. Санкције су увек срамота за оне који су их увели, а не за оних против којих се уводе», рекао је Томислав Николић.

 

«ЕУ је направила грешку, није сарађивала са Белорусијом у прошлости, али са ангажованошћу Белорусије у сукобима у Украјини, ситуација се мења», сматра Председник Србије.

 

Меморандум о војној сарадњи

 

Раније Белорусија и Србија су потписале Меморандум о сарадњи у области војног образовања и науке.

 

Minsk, 19. novembra 2015. - Predsednik Srbije Tomislav Nikolic i predsednik Belorusije Aleksandar Lukasenko tokom svecanog doceka. Nikolic je ocenio danas u Minsku da je glasanje u Unsku na najjasniji nacin pokazalo ko i kakav odnos ima prema Srbiji. FOTO TANJUG/ BELTA/ Nikolaj Petrov/ bk

 

Tоком преговора обе стране поново потврдиле свој обострани интерес за даљи развој практичне сарадње у широком спектру области, као што су војно образовање и припрема за учешће у мировним мисијама, обука јединица за специјалне операције, војна медицина и други аспекти од животне важности за војску који ће јој омогућити правилно обављање задатака.

 

Прес служба белоруског Министарства одбране је објавила да су током преговора обе стране поново потврдиле свој обострани интерес за даљи развој практичне сарадње у широком спектру области, као што су војно образовање и припрема за учешће у мировним мисијама, обука јединица за специјалне операције, војна медицина и други аспекти од животне важности за војску који ће јој омогућити правилно обављање задатака.

 

Као што се и очекивало, белоруски председник Александар Лукашенко и лидер Србије одржаће разговоре уског и проширеног формата и потписаће заједничку изјаву. Такође, председници ће посетити градилиште експерименталног мултифункционалног комплекса «Минск-Свет» и поставиће временску капсулу. Томислав Николић ће посетити и МТЗ и белоруски народни музеј историје Великог отаџбинског рата.

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;