Власти Холандије размишљају о могућој организацији зоне са отвореним границама, али која би била знатно мања од постојеће. У њу би ушли Бенелукс, Немачка и Аустрија, према порталу Dutch News.

«Мини шенген» би био у стању да пружи бољу заштиту граница и контролу над избеглицама.

«Број избеглица је толоко велики,да це појавила неопходност за предузимање нестандардних мера»- портал цитира лидера Народне партије за слободу и демократију Халбе Зеистру.

Према подацима приграничне агенције ЕЗ Фронтекс, од почетка 2015 границе Европске заједнице прешло је 1,2 милиона избеглица.

У септембру 2015 земље чланице Европе су установиле квоте по пријему избеглица с блиског истока и Африке. Оне су зависиле од броја становника, величине територије и привредне ситуације. Незадовољне тим решењем биле су Словенија и Словакија,а Мађарска је ишла толико далеко да је поставила бодљикаву жицу дуж своје границе.

Шенгенска зона је била направљена у марту 1995.-када је нестала погранична контрола међу 7 држава: Белгијом, Француском, Немачком, Луксенбургом,Холандијом, Португалијом и Шпанијом. У овом моменту, она обухвата 22 државе ЕЗ, а протеже се и на Исланд, Норвешку, Швајцарску и Лихтенштајн.

No-EU