Савет ЕУ одлучио је данас да појача контролу спољних граница Европске уније, јавио је европски извор после састанка Европског савета за правосуђе и унутрашње послове.
Постигнут је договор о појачању контроле спољних граница. «То ће такође утицати на све носиоце европских пасоша који се враћају у Европу», — рекао је он.

 

4134251

 
На пооштравање контроле у ЕУ, посебно је инсистирао министар унутрашњих послова Француске Бернард Казнев, који напомиње да су већина европских екстремиста данас држављани земаља чланица ЕУ.

 

«Ми би требало да значајно појачамо контролу спољних граница ЕУ, пружајући додатне ресурсе европској граничној служби агенцији Фронтекс, али такође морамо осигурати адекватну контролу унутрашњих граница јер управо њих слободно прелазе терористи» — рекао је Казнев по доласку у Брисел. О спремности продужавања рока контроле француских граница на дужи временски период у вези са проглашењем ванредног стања у земљи, говорио је портпарол француске владе Стефан Ле Фол.
 

Ванредна седница
 

Министри унутрашњих послова 28 земаља Европске уније састали су се у Бриселу у петак по хитном састанку да би разрадили мере за јачање безбедности у ЕУ и повећали контролу над својим спољним границама.

Ванредна седница Европског савета на нивоу Министарства унутрашњих послова сазвана је на иницијативу Француске у вези са низом терористичких напада почињених у Паризу пре недељу дана. Иницијативу Француске подржао је председавајући у ЕУ Луксембург.

 

Терористички напади у Француској
 

13. новембра у Паризу и предграђу главног града Сен Дени на Стадиону Француска, десила се серија терористичких напада. Број жртава терористичких напада је у петак порастао на 130.

Француски председник Франсоа Оланд је најавио увођење ванредног стања у земљи и појачавање контроле на преласку државне границе.

Тагови: ; ; ; ;