Косовске власти се због неуспелог покушаја да приступе Унеску свете Србији суспензијом споразума о успостављању Заједнице српских општина (ЗСО), изјавио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

 

Russia's Ambassador to the U.N. Vitaly Churkin speaks during a security council meeting on the crisis in Ukraine, at the U.N. headquarters in New York March 19, 2014.   REUTERS/Shannon Stapleton  (UNITED STATES - Tags: POLITICS)

 

„Одлука о суспензији споразума о ЗСО је уследила само дан након што је Генерална скупштина Унеска одбила захтев Косова за чланство у ту организацију, што никако не може да буде случајност“, рекао је Чуркин и додао да се стиче утисак да се да се ради о најбаналнијој освети Приштине.

 

Руски дипломата је оценио да и сама кандидатура Косова у Унеско говори о томе да Приштина није спремна на компромис будући да је у оквиру бриселских преговора одбила да преговара са Београдом о питањима заштите српских културних баштина на територији Косова и Метохије.

 

Чуркин је изарзио забринутост и за положај Срба на Космету с обзиром да се непоштовање имовинских права Срба диркектно одражава на њихов економски положај и могућност преживљавања.

 

„Најалармантнији случај је тужба која је подигнута против православног манастира Високи Дечани око власништва околног земљишта, које по закону припада Српској православној цркви“, додао је Чуркин.

 

Србин.инфо

Тагови: ; ; ; ;