То је «нова пошаст», каже Митрополит Хиларион

 

208301.b

 

Према речима представника руске Православне Цркве, «догађаји последњих недеља су указали на хитну потребу да се што пре створи адекватан механизам борбе против тероризма на глобалном нивоу. Потребна нам је акција, а не речи».

 

Руска Православна Црква апелује на целу међународну заједницу да се уједини против «нове пошасти» — тероризма, прикривене иза верских слогана. Ово је закључак шредставника Одељења за спољне црквене односе московске патријаршије Митрополита Илариона (Алфејева) у петак, на заједничком састанку два дома руског Парламента, посвећеном борби против тероризма.

 

«У борби против тероризма треба да се уједини целокупна светска заједница», рекао је Митрополит изразивши уверење да се «неслагања по политичким питањима сада морају повући у други план». Он је подсетио да су се током Другог светског рата «борили раме уз раме грађани Совјетског Савеза, САД, Британије, Француске». «Зар није било неслагања међу њима, дубоких и озбиљних? Али те разлике су потиснуте када је било потребно победити црну кугу, рекао је Митрополит. Сада је време да се окупимо против нове куге, да се окупимо и победимо.»

 

 «Русија је у рату. Тај рат јој је објавила криминална терористичка група која себе назива «исламска држава» (забрањена је у Русији), у целом свету позната по гнусним злочинима», рекао је митрополит Иларион. «Ми морамо да схватимо да то није рат једне верске заједнице против друге». По његовом мишљењу, термин «религијски тероризам» може да завара. Тако нешто не постоји.

 

«Људи који су започели овај рат не заслужују да се назову верницима. Они су сатанисти који испуњавају ђавољу вољу, водећи људе у планину, смрт и уништење», рекао је представник Руске Цркве.

 

Ката Буцик

 

Тагови: ; ; ; ;