Заменик амбасадора Русије у Црној Гори Владимир Гурко изјавио је да је Москва против ширења НАТО на исток и оценио да би приступање Црне Горе том савезу било „исхитрено”.

 

gurkov-borisova

 

Он је позвао Подгорицу да још једном „преиспита предности и мане” приступања, преноси Спутњик.

 

Гурко је на конференцији за новинаре саопштио да је Москва „озбиљно забринута због курса Црне Горе према убрзаној интеграцији у Северноатлантску алијансу”.

 

„У Руској Федерацији полазе од тога да је пројекат проширења НАТО данас у супротности са реалним потребама у сфери безбедности. Механичко проширење Северноатлантске алијансе према истоку, које не узима у обзир интересе свих држава евроазијске заједнице, већ је довело и наставља да доводи до стварања нових линија поделе”, оценио је Гурко.

 

Заменик руског амбасадора навео је да оне земље које ступају у блок, „одмах покушавају да добију за себе улогу бочних ’држава близу фронта‘, за које је потребна посебна заштита”.

 

Руски дипломата је оценио да је проширење Северноатлантске алијансе „везано за тражење спољашњег непријатеља” и да је „усмерено на реконструисање ’гвоздене завесе‘“ у Европи, преноси Спутњик.

Он је додао да да би учлањење Црне Горе у НАТО „озбиљно нарушило” односе две земље и „довело у питање комплетан рад на формирању општеевропске архитектуре безбедности”.

Танјуг

Тагови: ;