Грађани Србије највише верују руском председнику Владимиру Путину, а затим српском премијеру Александру Вучићу, показало је најновије истрживање Нове српске политичке мисли.

 

135

 

Светски политичар који улива највише поверења грађанима Србије је председник Руске Федерације Владимир Путин, за кога се изјаснило 36,1 одсто испитаника, док је за премијера Вучића 34,6 одсто испитаника рекло да им од српских политичара баш он улива највише поверења.

 

После руског председника, 7,3 одсто Срба верује немачкој канцеларки Ангели Меркел, док су грчки премијер Алексис Ципрас и председник САД Барак Обама далеко иза њих.

 

Од домаћих политичких лидера, на другом месту се налази шеф дипломатије Ивица Дачић са 4,5 одсто, а више од три процената добили су још само Војислав Шешељ и Драган Марковић Палма.

 

Да је Русија у срцу већине Срба још драстичније показују одговори на питања о уласку Србије у међународне савезе.

 

На питање да ли подржавате савез Србије са Русијом, 68,2 одсто испитаника је одговорило потврдно, негативно се изјаснило 18,9 одсто, док 12,9 испитаника није имало одговор.

 

На питање „Ако бисте морали да бирате, са ким би Србија требало да уђе у политичко-економски савез“ Русију је заокружило 35,7 одсто грађана, ЕУ 21.1 одсто, док је за то да Србија остане неутрална било 34,7 одсто њих.

 

Истраживање Нове српске политичке мисли рађено је средином октобра комбинованом методом — телефонским анкетама и разговорима на терену, на репрезентативном узорку од 1.100 грађана Србије.

 

Sputnik

Тагови: ;