Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг стигао је у Београду, где га je на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао је премијер Србије Александар Вучић. Гост је дочекан по старом српском обичају, уз погачу и со, али и Гарду Војске Србије.

 

1101205859

 

На крају ове посете прозападни и такозвани „неутрални“ српски медији су одушевљено јавили да Столтенберг поштује војну неутралност Србије као њен суверени избор. Изгледа да само овај званични (то јест, само на папиру) став српске владе није дозволио шефу НАТО-а да позиве у алијансу државу коју је та алијанса тек пре 16 година тешко бомбардовала, а ми морамо да због тога будемо радосни.

 

Из Београда је Столтенбер отворено позвао у НАТО Црну Гору где се Срби боре против прикључивања америчкој војној организацији и упозорио је Русију да се не меша у „одлуку Подгорице“.

 

Москва међутим каже да питање поширења НАТО-а на Балкану не може бити најхитније питање, док државе света треба да буду уједињене у рату против тероризма, али изгледа да животи становника западних престоница више занимају Москву него ЕУ и САД.

 

Добро, замислили смо да Столтенберд стварно поштује српску војну неутралност. А да ли је поштује сама Србија, тачније њен премијер Александар Вучић?

 

1101236754

 

Док су рускојезични читаоци пратили боровак председника Томислава Николића у Белорусији, где је он одушевио Белорусе и Русе завхалницима за пријатељство показаном у Унеску и говорио о укидању санкција, ево о чему су причали у Србији.

 

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изузетно важно да унапредимо односе са НАТО, јер се у овом тренутку суочавамо с три велика проблема, од којих је проблем тероризма горући, али ту су и регионална стабилност и избегличка криза.

 

Како НАТО може помоћи Србији да реши проблем безбедности? Француска је била и јесте један од чланица оснивача НАТО-а , што није спасло 150 становника Париза. Није пронађен ни човек који је за терористе радио експлозивна средства на лицу места, у Паризу, а то значи да трагедија може да се понови у сваки тренутак.

 

1-Paris

 

Такође треба да се сетимо да је Француска како и други чланови НАТО-а подржавала Ал Каиду. Прво у Либији, затим овде ( у Француској-прим.прев.),а онда у Сирији. И сада да НАТО обезбеди Балкан од тероризма?

 

Што се тиче избегличке кризе, већина европских земаља једини спас виде само у затварању граница. НАТО није предузео ни један корак по питању безбедности земаља које примају избеглице са Блиског Истока. Уместо да помаже ЕУ која је на ивици распада, НАТО изводи у Средоземном мору највеће војне вежбе у последњој деценији. Сви ће они учествовати у вежбама с бомбастичним називом „Јединствени трозубац“ које симулирају рат са… Русијом!

 

Вучић је студентима на Факултету политичких наука, где је био заједно с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, поручио да се Србија не плаши тешког и напорног рада ни реформама, да ће 2016. године имати привредни раст већи од два одсто, да ће изаћи из рецесије и имамо све под контролом, те да ће систем почети да функционише као у „не тако бројним пристојним земљама“.

 

„Свака врста нашег лошег односа са НАТО-ом може да нам штети и прави проблеме у развоју економије и владавине права“, указао је Вучић.

 

Без коментара. Лош однос са војним организацијом има економске претње? Зар је ово поштовање избора суверене државе о ком је причао Столтенберг? И зар на свету нема економски снажних земаља који не припадају НАТО-у, рецимо Кину и Русију које су кључ ка великом евроазијском тржишту?

 

Студентима Столтенберг је рекао да НАТО обучава наше војне кадрове што је, како каже, корисно јер ће они тако бити обучени и спремни да најбоље бране своју земљу. Од кога да брани није објаснио, али највероватније од „руске агресије“ како што на вежбама НАТО-а.

 

А премијер Александар Вучић је изјавио оно што чак ни Столтенберг није смео да проговори. Приметио је и да је време за сарадњу, након, како је навео, 16 година сталног развијања мржње и лошег односа према „онима који су из нашег угла починили не тако лепе ствари, док је из њиховог угла то мало другачије“.

 

„Немамо ништа од тога да причамо стално о томе шта се догодило пре 16 година, као што се говорило шта је било 1941, јер долазе нове генерације о којима је потребно бринути“, поручио је Вучић.

 

5ef121fc6526e0c4a04643b1e39

 

Страшних дешавања пре 16 година сећају се у студенти са 20-23 година. И ни Вучић, нити било ко други неће наћи речи да им објасни зашто треба да забораве како су њихову земљу разарали 78 дана, како су рушили куће, убијали српску децу у труднице у осмом месецу која није стигла да донесе дете на свет. Од радости што је шеф НАТО-а стигао у Београд да их поздрави?

 

Шта се дешава када нове генерације заборављају на догађаје 1941 видимо на примеру Украјине, која је уместо очекиване „евроинтеграције“ добила параде неонацисата на улицима старе руске престонице, тешки рат у Донбасу и распад земље.

 

Заборављање историјата југословенских ратова је довело до страшних ствари, државна украјинска телевизије преноси савете Хрвата како се носити са Донбасом, тачније како спремити нову „Олују“. И у овом тренутку амерични инструктори настављају да увежбавају украјинске војнике у Лавовској области на Западу земље.

 

14

 

„Оријентисали смо се на будућност, да говоримо о томе шта можемо да учинимо за будуће генерације“, рекао је Вучић и додао да смо раније успевали да од недовољно великих пријатеља направимо непријатеље, али и од пријатеља да направимо непријатеље.

 

Ово стварно није оно чиме бисмо могли да се поносимо. Гласање у УН, па у Унеско-у је тачно показало ко је Србији пријатељ, ко поштује њену историју и територијални интегритет, а ко жели да је окриви и да отцепи део јужних територија. Да учинимо све да на прву буду непријатељи а други пријатељи?!

 

Столтенберг је човек који воли Србију и Београд“, поручио је Вучић, а студентима саветовао да уче, раде, јер знање нико не може да им узме. О љубави сам Столтенберг ни реч није проговорио, али добро је да су на крају студенти ипак добили макар један савет.

 

Надамо се да ће га добро искористити.

Тагови: ; ;