Территория-аэропорта-13-960x467

Доњецк 20 новембар– ДНА. Уништавање стамбених подручја на периферији Доњецка проузроковано гранатирањем Доњецка од стране ВСУ делује поражавајуће, изјавили су данас новинарима посланици левице у немачком Бундестагу Волфганг Герке и Андреј Хунко након обиласка околине Доњецког аеродрома.

«Овакве слике још нисам видео. После посете овим местима једва да могу мирно да спавам», — признаје Хунко.

Његов колега Герке нагласио је потребу да се ситуација у Донбасу размотри у свеевропском контексту.

Посёлок-Октябрьский-3-1024x680

«Не мислим да ће у Европи бити рата. Он нам није потребан и овај рат је неопходно прекинути— изјавио је Герке. —По повратку кући ми ћемо инсистирати на ангажовању Немачке у окончању овог рата и наставку односа са Русијом».

Током данашњег путовања немачки политичари су посетили Куибишевски регион престонице ДНР који се налази у непосредној близини Доњецког аеродрома, и имали могућност да разговарају са преосталим становницима тог региона. Том приликом видели су разрушене куће и рушевине Иверског Манастира, уништеног после интензивног гранатирања украинске војске прошлог пролећа, као и оштећене надгробне споменике.

 

иверский-монастырь-8-1024x680

Немачки парламентарци су изјавили да немачки медији не говоре народу праву истину о ситуацији у Донбасу.

«Радићемо на томе да би дошло до максималног освешћења и да би људи сазнали истину о којој за сад могу само да нагађају», — закључио је Герке.

Посланици из Европе доставили су и велику количину санитетског материјала и лекова за болницу у Горловки укључујући и дечију градску болницу.

Подсетимо да су посланици Герке и Хунко први пут посетили Доњек 14 фебруара 2015 године и том приликом су доставили 28 тона хуманитарне помоћи и лекова које су предали болницама у Доњецку, Горловки и Луганску.