Савет безбедности УН усвојио је резолуцију која државама омогућава да предузму све неопходне мере у борби против Исламске државе.

 

188129

 

Резолуција је донета недељу дана након терористичких напада у Паризу у којима је погинуло 130, а рањено више од 300 људи, а усвојена је једногласно.

 

Нацрт резолуције израдила је Француска, а у тексту се апелује на чланице УН да удвоструче и координишу напоре како би се спречили терористички напади Исламске државе и других екстремистичких група повезаних са Ал Каидом.

 

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус поздравио је усвајање резолуције и истакао да то показује одлучност света да се супротостави џихадистима ИС.

 

„Сада је важно да се све земље на конкретан начин посвете тој борби, или кроз војну акцију, трагање за политичким решењем или борбу против финансирања терориста”, рекао је Фабијус.

 

АФП наводи да резолуција не даје одобрење нити правну основу за војну акцију и употребу силе, али француске дипломате сматрају да ће она обезбедити значајну политичку подршку за кампању против ИС.

 

У резолуцији се најоштрије осуђују напади у Паризу и Бејруту, а помиње се и насиље у Тунису, Турској и Египту.

Tанјуг

Тагови: ; ; ;