Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио је да је Црна Гора „одабрала свој пут”, без обзира на став Русије која се противи њеном чланству у НАТО-у.

 

????????????????????????????????????

 

„Право сваке земље је да бира свој пут у будућност, а ми смо одабрали пут евроатлантских интеграција”, рекао је Ђукановић након седнице Савета за праћење остваривања изборног програма владајуће Демократске партије социјалиста, чији је председник.

 

«Јасно је да је Русија против ширења НАТО-а. То је њен политички интерес, али то не треба да буде разлог да бисмо ми своје државне планове прилагођавали томе што је Русија против ширења НАТО-а. Русија има своје легитимно право да води политику против ширења НАТО-а”, казао је Ђукановић.

 

Руска Дума је међутим усвојила резолуцију којом се противи чланству Црне Горе у НАТО-у.

 

«После терористичког напада у Паризу, напетости у односима између Русије и Запада полако нестају, односи отопљавају, иако постоје земље у Европи које и даље желе да остану у фази конфронтације», изјавио је шеф комитета руске Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков.

 

«Зашто постоји Северноатлантски савез? Да би се проширила зона демократије на Црну Гору? Па, тамо је ионако дошла демократија – тамо се одржавају геј параде, све је у реду. У чему је проблем?! Зашто је то питање хитно, а није хитно ратовати против `Исламске државе`?! Чини ми се да би западни савезници требало таква питања да постављају САД – ако се не плаше, наравно“, рекао је Пушков.

Тагови: ;