Америчка телевизија Пи-Би-Ес је приликом емитовања вести о резултатима бомбардовања америчких снага по позицијама терористичке организације ИД користила снимке руских ваздушних напада, јавља портал „OffGuardian“.

 

Пи-Би-Ес у свом видео извештају ни у једном тренутку не наводи извор снимка, нити помиње да је реч о нападима које је извршила руска авијација.

 

Moon of Alabama пише:

«… Нисам нашао ни један снимак америчке авијације како бомбардује комплекс за прераду нафте који контролише ИД. А није га нашла ни телевизија Пи-Би-Ес.

 
У њиховом видео извештају о финансирању ИД и ваздушним ударима на конвоје и цистерне са нафтом ИД, користили су снимке руске авијације притом не наводећи извор снимака. У видео извештају војни портпарол САД на конференцији за штампу говори о ваздушним ударима САД на Исламску државу (на 2:22).

 

Снимак конференције се прекида у једном тренутну и уместо гласа војног портпарола чује се глас водитеља Пи-Би-Еса који каже:

 

«Први пут до сада америчка авијација врши ваздушне ударе на камионе и цистерне са нафтом Исламске државе.» Након тога опет на снимку видимо америчког војног портпарола који наставља да говори на конференцији за штампу. Ни у једном тренутку се не наводи извор снимка, нити се помиње да је реч о нападима руске авијације. Просечни гледаоц ове Пи-Би-Ес репортаже би помислио да је реч о снимцима америчке ваздушне авијације, да су то они који бомбардују ИД конвоје.

 

Иначе, војска САД је и сама признала да су њихови удари на нафтну инфраструктуру ИД у току прошле године имали «минимални учинак». Неко би се после тога запитао колико су стварно ефективни били удари на тих 116 камиона ИД. Али уколико нам авијација САД не покаже своје снимке, а не снимке руске авијације, нећемо знати чак ни то да ли су се ти удари уопште и десили.»

Тагови: ; ; ; ; ;