Удари по приграничним зонама Турске и Сирије, које претежно насељавају Туркмени «могу довести до озбиљних последица», по саопштењу Дејли Стар. Министарство иностраних послова је већ упозорило руску страну. Поред тога, Анкара је призвала Русију на неодложно прекине сва војна дејства у региону. По мишљењу аналитичара, све то, заједно са пређашњим турским претњама на адресу Русије, саздаје ризик 3. светског рата.

лети

Министарство иностраних послова Турске упозорава да удари по насељеним пунктовима Туркмена на северу Сирије,близу границе,могу довести до озбиљних последица. Према изјави турског министарства,ти насељени пункти се подвргавају интензивном бомбардовању руске авијације.

Турско министарство захтева ургентно престати војну операцију у даном регијону.

Издање напомиње да је Турска други по величини члан НАТО. Њена пешадије је друга по величини у алијансу.

Турска је већ «обећала» Русији да ће рушити њене војне авионе. У случају напада Русије на Турску, НАТО је у обавези да је штити.

На крају чланка пише се да Русија и Турска подржавају супротне стране у сиријском рату. Према чланку, Русија је умешана у рат да би помогла Асаду да се одржи на власти. Турска,с друге стране,је против «диктатора»

(Изгледа да су принципи западне демократије подједнако важни за Турску и аналитичара из Дејли стара*’прев.)

Тагови: