терористиНемачки новинар Јурген Тоденхофер посетио је 2014 године главни град,у Русији забрањене екстремистичке организације «Исламска држава»,Раку.Он је први западни новинар који је успео да се врати жив након посете територији окупираној од стране исламских екстремиста.Тоденхофер је дао интервју Руској телевизији РТ.

Новинар је рекао да се о посети територији под контролом ИСИЛ претходних пола године договарао са њиховим борцима преко скајпа.Као резултат тих разговора администрација ИСИЛ је дала гаранције Тоденхоферу.

«Мој син је био убеђен да ће да ме убију.Ја такође нисам знао да ли ће терористи испоштовати гаранције које су дали,али чинило ми се да је то у њиховом најбољем интересу», –каже Тоденхофер.

У интервјуу Тоденхофер је покренуо питање извора муниције за терористе.Он је приметио да већину муниције купују од такозване Слободне сиријске армије.Према његовим речима они већину оружја добијају од САД.

«Исламисти набављају оружје на црном тржишту.Например показали су ми немачки митраљез који је моја влада доставила курдима.Међутим они су га запленили као трофеј», – каже Тоденхофер.

Осим тога новинар је рекао и о извору новца за терористе.Према његовим речима терористи новац добијају иу земаља персијског залива.

Welayat Raqqa/Zuma/ТАСС

Тагови: ;