Терористички напади у Паризу утицаће на продају туристичких аранжмана за Нову годину, а већ сада је смањена куповина авио-карата за највеће градове Европе. Агенти истичу да се купљене карте због мање рефундације авио-компанија слабо враћају. Расте продаја аранжмана за Будимпешту, Охрид, Црну Гору и Словенију, што значи да туристи ипак озбиљно схватају упозорења која се односе на безбедност.

ТУРИСТИ

Ако планирате да Нову годину дочекате у Србији или окружењу, пожурите, јер су већ најатрактивнији аранжмани распродати. Тур-оператори кажу да је тероризам утицао да се домаћи туристи врате у Србију, али се траже и дестинације у околини које су мирније, безбедније и јефтиније. Углавном се траже бање, ски-центри, терме и места где ће се сигурно породично боравити.

У агенцијама кажу да не верују да ће најављена могућност суспензије Шенгена покварити туристима планове за Нову годину.

«Увођење виза је нереално у овој ситуацији, а суспензија Шенгенског споразума подразумева само контролу између држава Шенгена, али нема никакве везе са увођењем виза», објашњава директор агенције «Робинсон» Љубиша Нешовановић.

Када су авио-карте у питању, пад продаје је уочљив. Многи, ипак, путују и углавном иду код рођака у велике градове Европе. Ови путници треба да рачунају на велике мере обезбеђења, тачније по неколико контрола веће од уобичајених. Треба да избегавају масовна окупљања, рок концерте, дочеке на улицама у центру града, сугеришу агенти.

Пре пута треба добро проучити полису путног осигурања, јер оно не даје сигурност кад су у питању тероризам и ванредно стање.

«Путно осигурање не важи у случају терористичког напада, то је ванредна ситуација коју не би могао да покрије овај случај», истиче директор агенције «Џамбо травел» Игор Врањешевић.

У том случају, потребно је имати животно осигурање које покрива све случајеве. Туристи, жртве терористичких напада, лече се преко осигурање држава у којима су гости. Такође, у случају одштете треба тужити државу у којој се десио терористички акт јер туристичке агенције не могу да прихвате одговорност у случајевима где је ситуација ванредна.

Слична ситуација је и са пуским туристима.Како наводи прес секретар туристичког савеза Русије Ирина Турина после дешавања у Паризу очекује се смањење заинтересованих за путовање у Европу поводом новогодишњих и  божићних празника.Иначе гражанима Русије су за новогодишње и божићне празнике омиљене дестинације Париз и Праг

Тагови: ;