Према боју становника који су се придружили Исламској држави, Босна и Херцеговина је четврта у свету, тврде британски медији који наводе да су се у овој години 92 држављана БиХ придружила тој терористичкој организацији. На петом месту је такозвана република Косово са 83 борца.

dzihad-sirija

 
На петом месту је, како се наводи, «Косово» са 83 борца, а испред БиХ су Јордан, Тунис и Саудијска Арабија, док је међу земљама Европске уније Белгија водећа по броју припадника ИД.
Босна и Херцеговина је означена и као земља преко које се кријумчари наоружање, потврдио је министар безбедности Драган Мектић, који до тих сазнања дошао након напада у Паризу.
БиХ се помиње и као место прања новца за потребе терориста, премда у тој земљи постоји закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма.
 

С друге стране, у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) за телевизију Н1 потврђено је да нема информација да се на територији Босне и Херцеговине налазе припадници Исламске државе.
Новац прикупљен у џамијама Велике Британије користи се за финансирање терориста ИД, а прање новца се обавља преко рачуна у БиХ, наводе медији.

(Танјуг)

Тагови: ; ; ;