На Кипру се разматра могућност постављања руске војне базе на том острву. Са таквим захтевом се председнику Никосу Анастасијадесу обратио шеф и активиста православног центра за заштиту људских права Мариујс Фотију.

 

56304741742a4699153907301249427_extreme

 

Због ИД, Кипрани страхују за своју безбедност. Како је истакао Фотију, од свих земаља Европске уније Кипар је најближи Сирији, па се становници плаше евентуалних терористичких напада. Активисти су затражили од председника «да позове на територију Кипра војне јединице морнарице и ваздушних снага Руске Федерације.» Та организација је такође започела прикупљање потписа подршке суграђана тој иницијативи.
Како је наведено у обраћању шефа Кипра, активисти не виде «одговарајуће резултате» земаља НАТО-а у борби против тероризма.

 

«Терористи… прете и другим земљама, — каже се у документу. — У зони ризика се нажалост налази и наш Кипар. Ниједна од земаља Европске уније се не граничи тако близу борбене зоне са терористима као наша. Од Сирије смо на само неколико стотина километара.»

 

«Ми смо са надом примили вест да је Русија одлучила да спроведе своје операције против терориста у Сирији. Док терористи не буду поражени, наша земља ће бити у области највећег ризика. Нашој војсци, ваздухопловству и морнарици је потребна подршка јаког и вештог савезника. Русија је у више наврата показала своје принципе мира и заштите правде и слободе у Европи.»

 

Сазнавши за предлог Кипра о постављању руске војне базе на том острву, Миланов је рекао да је спреман да се са сличним апелом обрати Сергеју Шојгу, уколико кипарске власти подрже активисте.

 

«Кипар је омиљена дестинација руских туриста. Поред тога, Кипар је православна земља у којој су традиционалне вредности блиске вредностима Руса. Креирање војне базе у једној од медитеранских лука на Кипру или помоћ од стране наше авијације је чин братске помоћи и додатне заштитне бастиона против ИД насилника» — рекао је Миланов.

Тагови: ; ; ; ;