Пентагон: Обарање руског авиона представља једнострану акцију Турске, то никако није дело коалиције коју предводи САД

Обарање руског авиона СУ-24 од стране турске ратне авијације представља одлуку и самостални чин званичне Анкаре, а никако деловање коалиције којој припадају и САД, саопштио је данас Пентагон.

 

pentagon

 

Према саопштењу Пентагона све земље имају права да контролишу и штите свој ваздушни простор.

„Турска јесте део коалиције али ова акција која је изведена је дело те државе, и није никако акција у име коалиције“, рекао је портпарол Пентагона.

 

Пентагон сматра да инцидент с обореним авионом Су-24 није утицао на ток руске војне операције у ваздуху изнад Сирије, изјавио је представник америчког министарства одбране Стив Ворен.
„Промена у руским летовима није било“, рекао је Ворен.

 

Пентагон не може да потврди да је оборени авион Су-24 био у ваздушном простору Турске, рекао је новинарима представник америчког министарства одбране Стив Ворен.

„Инцидент се догодио на граници, то је све што могу да вам кажем. Ми сада покушавамо да прикупимо и анализирамо све податке“, изјавио је Ворен.
Обарање руског авиона дејством турске авијације је инцидент између влада Русије и Турске и нема везе са операцијама коалиције коју предводе САД, изјавио је данас амерички војни портпарол.

 

Пуковник Стив Ворен је додао да се америчка операција против Исламске државе у Сирији и Ираку наставља „по плану“.
 

Ворен се путем видео-линка из Багдада обратио учесницима састанка у Пентагону. Он није могао да потврди статус двојице пилота обореног руског авиона, који су се катапултирали и спустили падобранима.

(Извор: НСПМ)