Министар енергетике Руске Федерације Александар Новак је рекао да ће у најскорије време бити размотрено питање како одговорити Украјини за то што је Крим остао без електричне енергије.

 

novak

 

Као могућу реципрочну меру Новак је предложио ограничење испоруке угља Украјини.

 

Изведена диверзија има за циљ да се онемогући нормалан живот на Криму, а то је озбиљан злочин, рекао је Новак, а преносе РИА Новости.

 

У понедељак је руска страна упутила писмо компанији „Украинтенерго» са захтевом да се хитно обнови испорука електричне енергије за Крим. Према условима уговора са Украјином, Кијев је дужан 166 хиљада долара за сваки дан без струје на руском полуострву, преносе медији, али Украјина засад ништа не предузима.

 

Новак је такође рекао да је уверен да украјинске власти нису омогућиле електричарима да приђу далеководима и поправе их.

 

„А то значи да украјинске власти одобравају акције екстремистичких групација“, нагласио је руски министар.

 

Подсећамо да су у петак, 20. новембра, оштећени далеководи у Херсонској области Украјине услед чега су две линије снабдевања Крима струјом престале да функционишу. Више од 1,6 милиона људи је остало без струје.

 

Данас у Прес служби за ванредне ситуације Министарства су објавили да ће у Симферопољ бити испоручено 300 генератора посебним авионом, да би се привремено обезбедила струја Криму.

Тагови: ; ; ;