Пољопривредници су данас из неколико места у Војводини кренули у протестну вожњу ка Београду, али их је полиција зауставила и није им дозволила да наставе пут. Полиција је пољопривреднике зауставила у Зрењанину, Змајеву, Новој Црњи, Кикинди, Сутјесци, Стајићеву.

 

paori

 

Пољопривредници су преко својих удружења јуче објаснили да протестном вожњом намеравају да искажу незадовољство предложеним изменама Закона о пољопривредном земљишту.

 

Радио-телевизија Војводине је јавила да је полиција у Змајеву, на изласку из села, зауставила више од 50 пољопривредника, који су накратко успели да пробију блокаду, али су потом поново блокирани. РТВ наводи да су пољопривредници са 30 трактора из Нове Црње заобишли полицијску блокаду возећи тракторе атарским путем.

 

Киш је навео да им је циљ да дођу до Скупштине Србије, где ће затражити да Предлог закона буде повучен из процедуре и да се изради нови јер је, према његовим речима, садашњи «толико штетан да је приморао пољопривреднике да изађу са паролама: ‘Не дамо земљу странцима и тајкунима'».

 

«Не можемо допустити да се 30 одсто земље које ми обрађујемо да некоме ко има пуно пара без тендера и јасних критеријума, под изговором да ће он унапредити сточарство и подићи конкурентност. Напротив, то је чиста обмана и од почетка смо били против тога», рекао је Киш.

 

Асоцијација пољопривредника и још десетак удружења пољопривредника из Војводине и Мачве најавили су јуче да ће данас у 10 сати кренути у протестну вожњу ка Београду, због незадовољства предлогом закона о пољопривредном земљишту.

 

Киш је поновио да пољопривредници траже повлачење закона из скупштинске процедуре, као и оставку министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић.

 

МУП Србије обавестио је јуче пољопривреднике да није могуће да толико трактора дође у главни град, јер би то паралисало саобраћај и угрозило права грађана на слободно кретање.

 

Извор: Н1

Тагови: ; ; ;