Авион руског ваздухопловства Су-24 је оборен 24 новембра у Сирији, услед напада турске авијације. Руски Председник је изнео низ изјава у вези са овим инцидентом.

 

116562

 

О несрећи:

 

«Наш авион је оборен изнад територије Сирије ракетом «ваздух-ваздух» из турског Ф-16 авиона. Пао је на територију Сирије, на 4 км од границе са Турском. Пре напада, летео је на надморској висини од 6000 метара, на удаљености од 1 км од турске границе. У сваком случају, наши пилоти и наш авион нису били претња Републици Турској».

 

 «Они (руски пилоти) су вршили операцију у оквиру борбе против ИГИЛ у северној Латакији, у њеном планинском делу, где је највећа концентрација терориста који долазе из Руске Федерације. У том смислу, они су обављали директни задатак превентивних напада на терористе, који би могли да се, у сваком тренутку и у било које време, врате у Русију. На крају крајева, ти људи су у директној вези са међународним терористима».

 

 «Сада су нам забили нож у леђа нападом на наше авионе који се боре против тероризма. Ово се догодило упркос чињеници да смо са нашим америчким партнерима потписали споразум о спречавању инцидената у ваздуху. Урска је, као што знамо, изјавила да се, наводно, бори против тероризма као партнер у коалицији коју предводе САД».

 

 «Овај догађај превазилази обичну борбу против тероризма. Наравно, наша војска води херојску борбу против тероризма, не штедећи себе, не штедећи своје животе. Али данашњи догађај представља нож у леђа Русији од саучесника терориста. Не постоји други начин на који бих могао да квалификујем ово што се догодило данас».

 

Последице:

 

«Уместо да одмах успостави контакт са нама, по нашим  сазнањима, турска страна је затражила од својих партнера у НАТО да размотри ово  питање, као да смо ми оборили њихов авион, а не они наш».

 

«Овај трагични догађај ће имати озбиљне последице по руско-турске односе. Ми смо увек третирали Турску као блиског суседа и као пријатељску државу. Ја не знам коме је било потребно ово што се данас догодило. У сваком случају, нама није».

 

«Разумем да свака држава има своје регионалне интересе, и ми смо их увек третирали са поштовањем. Али никада нећемо толерисати злочине као што је овај који се догодио данас. И, наравно, очекујемо да ће међународна заједница наћи снаге да се уједини против заједничког зла. У том смислу, наравно, веома се радујемо активном учешћу свих земаља у региону у овој борби».

 

«Забили су нам нож у леђа, напали су наше авионе који се боре против тероризма. Ово се догодило упркос чињеници да смо са нашим америчким партнерима потписали споразум о спречавању инцидената у ваздуху. Као што знамо, Турска је  међу онима који су изјавили да се наводно боре против тероризма у оквиру коалиције коју предводе САД. «

 

Ката Буцик

Тагови: ; ; ;