Територија бивше Југославије је «регија од изузетног интереса» за Џозефа Бајдена и Сједињене Америчке Државе, а циљ форума у Загребу је била «извући Србију и Републику Српску из руског загрљаја».

 

20151125181954_338490 (1)

У Загребу је одржан самит у оквиру процеса Брдо-Бриони, који је окупио лидере бивше Југославије и Албаније, уз учешће председника Европског савјета Доналда Туска и америчког потпредседника Џозефа Бајдена.

 

На конференцији за новинаре Бајден захвалио је на гостопримству у Загребу.

 

«За САД и мене посебно, али говорим у име америчког председника, ова је регија у последњих 25 година од изузетног интереса» — казао је други човек САД-а новинарима.

 

Улазак балканских држава у ЕУ и НАТО је најбољи начин за остваривање сигурности и просперитета, истакао је он. Врата НАТО-а остају шитом отворена, а САД подржава чланство у овај савез свих балканских држава.

 

Међутим и хрватске медији су објавили циљ самита у Загребу:

 

«САД од Хрватске тражи да поново преузме улогу лидера у региону и на неки начин повуче земље региона према Западу. Амерички циљ је извући Србију и Републику Српску из руског загрљаја и смањити утицај Турске на БиХ»,  — преноси «Јутрањи лист» изјаву неименованог саговорника.

 

Учесници самита потписали су декларацију у којој се налазе закључци данашњег састанка. Декларација носи назив: «Заједничка стратешка визија Европе која је целовита, слободна и у миру».

 

Агенције

 

Тагови: ; ; ; ; ;