Бивши шеф Департмана за обавештајне послове Генералштаба Турске Исмаил Хаки Пекин у интервјуу за Спутњик нагласио је да руски авион није показао непријатељске намере према Турској. Према речима Пекина, број Туркмена који живи у овом тренутку у рејону Бајирбуџака није велики.Бивши шеф Департмана за обавештајне послове Генералштаба Турске Исмаил Хаки Пекин у интервјуу за Спутњик нагласио је да руски авион није показао непријатељске намере према Турској. Према речима Пекина, број Туркмена који живи у овом тренутку у рејону Бајирбуџака није велики.руски авиони

„Тамо не живи више од два одсто Туркмена. Основну масу становника у рејону чине ујгурски и чеченски терористи. Велика грешка је била обарање авиона који је изводио операцију против ових терористичких елемената. Авион није претстављао никакву претњу за безбедност Турске, није показивао непријатељске намере“.

Исмаил Хаки Пекин је навео да Русија може искористити информације о продаји нафте Исламске државе преко турске територије како би добили пресуду на Међународном суду у Хагу.
Пекин је рекао: „У рукама САД се налазе информације о делатности Турске у региону. Русија исто тако поседује одговарајуће информације о томе да се у Турској баве продајом нафте Исламске државе где се она испоручује. Можда САД бирају тактику уцене, док Путин каже: „Ако ви себи дозвољавате тако нешто, будите добри па реците како се нафта коју производе милитанти Исламске државе испоручује преко ваше територије и коме се слива новац од тих испорука“. Не данас — сутра Турску могу позвати да одговара пред судом у Хагу, у Међународни кривични суд. Ако се то деси, Турска ће се заиста наћи у тешком положају“.

Одговарајући на питање да ли Анкара може да не зна о испорукама и продаји нафте Исламске државе на територији Турске, Пекин је одговорио: „Највероватније нафта ИД пролази кроз наше нафтоводе. Неки део се испоручује танкерима, након чега се врши чишћење. Све тачке кроз које пролази нафта џихадиста су познате. У Турској постоји организација која се назива Савет за истрагу финсијских злочина (MASAK). Ова организација располаже са многобројним подацима о томе где се испоручује нафта, где иде новац добијен од продаје, ко их добија и како се пере. То је све познато. Међутим, на то се затварају очи, говорећи „новац нам је потребан“.
По мишљењу Пекина, одговор Русије на инцидент може бити веома оштар:

„Сетите се санкција Русије према Грузији 2008. године, санкција Украјини. Русија је распоредила комплексе „Искандер“ на Балтику као одговор на активну делатност НАТО-а. Треба се сетити да Русија поседује снажан потенцијал у тој области.“

Тагови: