Лондон – Пре 10 година дошло је до кризе на америчком тржишту некретнина, четири године касније, Грчка је изазвала европску дужничку кризу, а сада долази до трећег наставка економске кризе која ће захватити земље у развоју, пише британски пословни недељник Економист.

економска криза

Оно што повезује ове кризе је рапидан раст дугова, након чега је уследило “пуцање балона” на тим тржиштима, како америчком, тако и европском. Сада је дошао на ред трећи наставак дужничке кризе и он се управо разоткрива. Погодиће земље у развоју, а инвеститори су већ смањили своју имовину у тим земљама, али агонија тек следи.

Дужничке кризе у сиромашнијим земљама нису ништа ново. На неки начин ова ће бити мање драматична од банкрота какви су забележени у кризама 1980-их и 1990-их година.

Наиме, данас већина земаља у развоју има флексибилније стечајеве, веће резерве и мањи удео дуга у страним валутама. Упркос томе, прасак ће наштетити расту тих економија више него што многи очекују, пише Економист.

У сва три наставка ове дужничке кризе циклус почиње одливом капитала преко граница, изазивајући пад каматних стопа и повећан раст кредитирања. У Америци, одредишту глобалне штедње, понајвише из Азије, то се прелило у кризу другоразредних вредности некреднина са разарајућим резултатима. У еврозони су, ипак, штедљивији Немци помогли надувавању цена некретнина у Ирској и превеликој јавној потрошњи Грчке.

Богате земље су “пукле” и повукле каматне стопе на најнижи ниво у историји, па је ток капитала променио смер. Новац се одливао из богатих у сиромашне земље. Био је то добар смер, али је изазвао велика задуживања, пуно кредита и куповину скупе имовине.

Ко ће се спасити?

Ускоро ће све то стићи на наплату, а колика ће бити штета зависи од локалних фактора, односно колико су се прилагодили курсу валуте, а у основи се већина земаља у развоју може поделити у три групе.

У прву групу улазе земље којима ће након кредитног бума уследити дужи мамурлук, ако не и инфаркт. Ту се налазе Јужна Кореја, Сингапур, као и Кина.Оне имају снажно оружје за заштиту од одлива капитала, као и велики вишак на текућем рачуну. Власти у тим земљама имају средства за помагање презадуженим земљама и не показују вољу да допусте њихов банкрот.

У другој групи се налазе Бразил и Турска, који имају дефиците на текућем рачуну и велике дугове у страној валути.

Трећа група обухвата Индију, Аргентину и Русију, односно земље у развоју које су већ избегле проблеме или ће их тек избећи.

Тагови: