Испоруке руског гаса Украјини обустављају се све док украјинска државна компанија „Нафтогас” не изврши нове авансне уплате, саопштио је данас председник управног одбора „Гаспрома” Алексеј Милер.

 

Gas_171653

 

Данас у 10 сати преподне ’Нафтогас Украјине’ је преузео раније плаћене количине руског гаса. Нових уплата није било. ’Нафтогас’ није упутио захтев за испоруку гаса. Тако да се испоруке гаса прекидају све док украјинска компанија не уплати новац, кажу у Гаспрому.

 

«Одбијање Украјине да купи руски гас доводи у питање и транзит гаса до Европе преко Украјине и снабдевање потрошача у Украјини», додао је Милер.

 

Међутим потпредседница Владе Србиjе Зорана Mихаjловић изразила је уверење да Србиjа неће имати проблема у снабдевању гасом након што jе Гаспром укинуо испоруке тог енергента Украjини.

 

Mихаjловић jе у изjави новинарима рекла да ће, као и прошле и претпрошле године, када jе било назнака проблема у вези енергетске безбедности Србиjе, влада водити рачуна да осигура снабдевеност.

 

«Припремали смо се раниjе, а и сада то радимо. Имамо подземно складиште гаса. Сигурна сам да, у смислу снабдевања, неће бити никаквих проблема“, подвукла jе Mихаjловић коjа jе и министар грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре.

Тагови: ; ; ; ;