Ракетна крстарица“Москва“која је опремњена системом ПВО“Форт“ (морска верзија С-300) заузела је у среду своје позиције у обалском рејоне Сиријског Латаки.

 

5605a0bc82cb4_1443209404

 

„Крстарица „МОСКВА“ обезбеђена системом ПВО “Форт“ заузела је у среду ујутру своје позиције у области Латаки. Његов радарски и ракетни систем могу да обезбеде заштиту руских авио група у Сирији“ — рекао је саговорник руске агенције РИА Новости.

 

Уочи заузимања позиција,начелник главне оперативне управе генералштаба руске војске Сергеј Рудскои навео је да ће крстарица “Москва“,оснажена системом ПВО “ФОРТ“ заузети рејон заједно са Латаки ради ојачавање противваздушне одбране. Тачан датум заузимања том приликом није навео.

 

Начелник Главне оперативне управе Генералштаба Русије Сергеј Рудској је јуче изјавио да се додатне мере, после турског напада на руски Су-24, морају што пре предузети како би се осигурала безбедност руске војне базе у Сирији.

 

С-300 Форт бродска верзија је уведена у употребу 1984. године као С-300,према доступниминформацијама ова верзија С-300 има могућност напада цињева брзином од3 хиљаде метара у секунди и на висини од 27000 метара.На крстарици»Москва»могуће је поставити 8 бацача»форт»са комплетом од 64 ракета.

 

У уторак је, приликом борбене мислије у Сирији оборен руски бомбардер Су-24. Председник Русије Владимир Путин изјавио је том приликом да је авион оборен ракетом 2ваздух ваздух“и да га је оборио турски авион F-16. Авион је оборен у сиријском ваздучном простору 4 километра од границе са Турском. Према подацима руског генералштаба Су-24 је нападнут у ваздушном простору Сирије на граници са Турском.

 

Ове информације је потврдила и сиријска противваздушна одбрана. Турска тврди да је авион ушао у њен ваздушни простор и да није знала да припада руском ратномваздухопловству.

Тагови: ; ; ; ; ;