Србија је стабилна и безбедна и нема непосредних претњи од терористичких напада, као ни лица која су идентификована да су на плану извршења терористичких удара, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

 

Стефановић је, гостујући на РТС, прецизирао да се од грађана Србије који су отишли да се боре у Сирији, њих 26 и даље тамо налази, седморо се вратило, док се за осморо сматра да су тамо изгубили живот.

 

Nebojsa-Stefanovic-Jutjub

 

Он је истакао да безбедносне структуре Србије о томе воде рачуна.

 

„У Србији је мирно безбедно и стабилно. Из региона с времена на време долазе импулси нестабилности, али ми желимо са свим комшијама да сарађујемо и покажемо да нисмо против ислама. Муслимани у Србији морају да се осећајуу безбедно, а треба да се плаши онај ко планира терористички напад“, рекао је Стефановић.

 

Како је рекао, појачано је присуство полиције на границама, као и обавештајни рад, јер је важно да безбедносне структуре укажу на време где су центри радикализације, како би се они неутралисали.

 

„Грађани могу да буду безбедни, наше структуре раде даноноћно. Имали смо и вежбу која је показала какав је одговор свих здружених снага безбедности“, поручио је минсистар.

 

Говорећи о ситуацији на граници са Македонијом, Стефановић је рекао да је у последњих 24 сата у Србију ушло око 1.660 избеглица, те да ће исто толико и изаћи из ње.

 

„Одржавамо потпуну безбедност и стабилност, а да нисмо подигли никакву жицу или зидове“, казао је Стефановић.

 

Како је објаснио, Србија је сачекала реакције других земаља, и тек када су нас друге државе увериле писаним путем да неће примати оне који немају основ да тразе азил у ЕУ, одлучила да их ни она не прими.

 

„Грађани виде да имају Владу која брине да Србија не постане резервоар у коју ће се економски мигранти сливати. То нећемо дозволити“, нагласио је Стефановић.

 

Упитан може да ли је безбедност у држави под контролом, не само кад је реч о тероризму, већ и кад је реч о нападу на члана Савета за борбу против корупције и када се појављују спекулације о државном удару, министар је рекао да се „дешавају различити политички удари и да постоје појединци који не желе добро овој држави и влади“.

 

„Многе чудне ствари се дешавају и обично када премијер одлази из земље, када уђе у авион, креће лавина политичких напада који треба да покажу како је потпуно нормално да вам се нешто деси и да вас неко и убије, јер смо део власти која је најгора, иако смо учинили више економских потеза који су Србију подигли него у последњих 15 година“, рекао је Стефановић.

 

„Јуче су неки медији објавили да постоји план за рушење Додика и то је нормално, а кад много више индиција постоји да се руши Вучић и његова влада, онда је то параноично“, рекао је Стефановић и додао да постоји „спрега тајкуна“.

 

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је, говорећи о низу напада у БиХ у протеклом периоду, изјавио је да је ту реч о терористичком акту и да Исламска држава „има своје пипке и у БиХ“.

 

„Имамо довољно информација о томе ко су људи који се баве терористичким акцијама у БиХ“, рекао је Лукач и додао да неколико стотина људи из БиХ ратује у Сирији, од којих се између 40 и 50 њих вратило и који су донели радикалне идеје и идеологију зла.

Тагови: ; ; ;